Pe când listarea Hidroelectrica?! Acționarii au aprobat actul adițional nr. 5 la Scrisoarea de angajament privind IPO. Se așteaptă alegerea CS și Directoratului

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Pe când listarea Hidroelectrica?! Acționarii au aprobat actul adițional nr. 5 la Scrisoarea de angajament privind IPO. Se așteaptă alegerea CS și Directoratului

Hidroelectrica este așteptată ca pâinea caldă pe bursă. Listarea celei mai profitabile companii de stat se poate întâmpla anul acesta, mai spre finele anului, după cum apreciază unii specialiști, mai optimiști din fire, sau anul viitor, prin primăvară… Ocupați cu iarna grea, analize și investigații privind prețul energiei, autoritățile nu dau semne să se grăbească, să vină cu un calendar de listare a producătorului de energie. Ce a reușit să facă până acum actuala echipă de la Ministerul Energiei în privința Hidroelectrica a fost să determine amânarea numirii unui nou Consiliu de Supraveghere, pe motiv că se dorește o analiză a propunerilor de candidați de pe lista scurtă, moștenite de la tehnocrați.

Citește și: Se amână numirea unui nou Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica. Propunerile de candidați pe lista scurtă, analizate de ministrul Energiei

hidroelctrica

Sunt câteva lucruri de rezolvat pentru asigurarea listării Hidroelectrica, și anume: alegerea unui management – Consiliu de Supraveghere și Directorat – și realizarea de investiții. În prezent, compania funcționează cu un directorat provizoriu, care are un mandat prelungit și care are misiunea de a face legătura între perioada insolvenței și listarea companiei. Până la lansarea ofertei publice, statul ar trebui să anunțe un parcurs clar în privința listării Hidroelectrica, este recomandarea fostului ministru Răzvan Nicolescu.

Indiscutabil, toată lumea dorește listarea Hidroelectrica. Dovadă în acest sens este aprobarea de către acționarii companiei, în cadrul AGEA din 7 februarie 2017, a actului adițional nr. 5 la Scrisoarea de angajament semnată la data de 7 februarie 2014 între SPEEH Hidroelectrica SA şi Sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley&Co. International şi Raiffeisen Bank SA. Părţile au agreat în iunie 2014 să suspende executarea obligaţiilor asumate în Scrisoarea de Angajament ca urmare a reintrării companiei în procedura de insolvenţă, ceea ce împiedica atingerea obiectivelor stabilite în calendarul asumat iniţial. Acţionarii Hidroelectrica şi sindicatul de intermediere, Morgan Stanley şi Raiffeisen Bank, au aprobat, în luna mai a anului trecut, acordul care stabileşte reintrarea în vigoare a obligaţiilor asumate de cele două părţi în cadrul Scrisorii de Angajament privind oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica.

Președintele Directoratului Ovidiu Agliceru a apreciat, la finele anului trecut, că listarea la bursă a Hidroelectrica cu 15% din actiuni ale statului va avea loc „undeva la jumatatea anului viitor”…Adică în vara anului 2017. Este puțin timp pentru pregătirile care se impun pentru o listare de succes, apreciază specialiști în domeniu. Pe lângă cota de 15% pe care statul s-a angajat să o listeze prin majorarea capitalului companiei, FP va vinde în cadrul IPO-ului o participaţie de 5% din propria deţinere, plus 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.

Președintele operatorului pieței de capital, Lucian Anghel, a declarat recent, pentru Agerpres, că listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București (BVB) ar putea upgrada România la statutul de piață emergentă, iar unul dintre efecte ar fi majorarea pensiilor pentru 6 milioane de români. Vom vedea dacă mesajul este preluat ca atare de Guvernul Grindeanu, care să decidă urgentarea pregătirilor pentru listarea Hidroelectrica!

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *