Se amână numirea unui nou Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica. Propunerile de candidați pe lista scurtă, analizate de ministrul Energiei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Se amână numirea unui nou Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica. Propunerile de candidați pe lista scurtă, analizate de ministrul Energiei

Hidroelectrica va avea un nou Consiliu de Supraveghere, însă nu în luna ianuarie. Cele două încercări de desfășurare a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor,  pe 16 și pe 17 ianuarie, nu au avut sorți de izbândă. Motivul: nu a fost întrunit cvorumul necesar, marele absent fiind Ministerul Energiei. Surse autorizate ne-au precizat că Ministerul Energiei nu a dat mandat pentru AGOA Hidroelectrica, care ar fi trebuit să aleagă noul CS, în baza propunerilor fostei echipe de la minister și a Fondului Proprietatea.

Corporate_Governance

La cea de-a doua convocare a AGOA pentru marți, 17 ianuarie, ar fi existat șansa numirii unui nou CS  – cel puțin așa au sperat unii!- pe motiv că, în baza Legii 131, se pot lua decizii indiferent dacă se întrunește cvorum sau nu. Însă, în cazul Hidroelectrica, potrivit Actului Constitutiv, se impune asigurarea unei anumite prezențe la AGOA, lucru care nu s-a întâmplat urmare a neparticipării reprezentanților Minsiterului Energiei.

Categoric, ministrul Energiei – mult prea ocupat cu rezolvarea problemelor în sistemul energetic cauzate de zilele geroase – are nevoie de timp să examineze propunerile de candidați de pe lista scurtă. Ba, mai mult, după ce va analiza  modul în care au fost selectați candidații pentru lista scurtă, va decide cum vor evolua lucrurile la Hidroelectrica.

Sursele noastre susțin că ministrul Toma Petcu va răspunde la contestațiile care au fost redepuse și în atenția domniei sale, după ce au fost trimise fostului ministru Victor Grigorescu, existând posibilitatea anulării procedurii de selecție și să poată veni ulterior, în cadrul unei noi proceduri, cu alte propuneri de candidați.

Lista cu cei 6 candidați pentru pozițiile de membru în CS a fost transmisă de la Ministerul Energiei în data de 28 decembrie. Este vorba despre: Elena Popescu (director ME), Susanu Nicu Romeo (ME), Ilinca von Derenthall (domiciliată în Viena, analist financiar certificat EFFAS), Cobuz Marcel (domiciliat în Paris, Senior Management Program Singapore INSEAD), Aniței Mihai Daniel (CEO Azomureş, membru CS provizoriu Hidroelectrica), Purica Ionuț (expert în energie, Academia Română).

Din actualul Consiliu de Supraveghere fac parte: Craiță Ana Bugheru,  Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuț Purica, Robert Cosmin Pană, Mihai-Daniel Aniței, Oana Valentina Truță. Remarcăm că Susanu, Purica și Aniței, actuali membri ai CS sunt, din nou, pe lista de propuneri a Ministerului Energiei, chiar dacă potrivit legislației au dreptul să fie reconfirmați în funcție prin vot cumulativ.

Citește și:

Ultimele directive ale lui Grigorescu la Hidroelectrica: Convocarea cu celeritate a AGOA pe 16 ianuarie. Vezi care sunt candidații propuși pentru Consiliul de Supraveghere

La final de mandat, ministrul Grigorescu s-a ales cu o plângere penală. Fostul şef al Direcţiei de privatizare din minister, Gabriel Dumitrașcu, îl acuză de abuz în serviciu pe linie de Hidroelectrica

Să sperăm că actualul ministru știe cât de importantă este urgentarea numirii unui nou CS și a unui nou Directorat, care să asigure strategia de listare a Hidroelectrica și va acționa în consecință. “Primii paşi cheie ar fi numirea noului board şi apoi ca acesta să selecteze echipa executivă. Fără board şi executiv va fi foarte dificil să fie finalizată şi promovată listarea Hidroelectrica, această tranzacţie către investitorii internaţionali, ceea ce este o parte foarte importantă”, a atras atenția și Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, citat de ziarul Bursa.

Între timp, la conducerea companiei sunt membrii  provizorii ai Consiliului de Supraveghere și Directoratului, a căror mandate au fost prelungite, în luna decembrie, până la finalizarea procedurii de selecție a membrilor noului Consiliu, în conformitate cu prevederile OUG privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.