Furnizorii vor fi obligați să introducă cel puțin o ofertă de furnizare a energiei electrice în Comparatorul ANRE, pentru o informare corectă și completă a consumatorilor

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Furnizorii vor fi obligați să introducă cel puțin o ofertă de furnizare a energiei electrice în Comparatorul ANRE, pentru o informare corectă și completă a consumatorilor
  • Va crește competiția între furnizorii de energie electrică ca urmare a publicării tuturor ofertelor pe o platformă comună care realizează o analiză comparativă a acestora, susțin reprezentanții Autorității

Furnizorii de energie electrică care au în portofoliu clienți finali au obligația de a completa aplicația informatică dezvoltată de către ANRE denumită „Comparator al ofertelor de furnizare a energiei electrice” cu ofertele proprii de furnizare.

“Fiecare din furnizorii de energie electrică (cu excepția celor care nu desfășoară activitate de furnizare la clienții finali) au obligația de a introduce în baza de date a Comparatorului și de a menține activă în orice moment cel puțin o ofertă de furnizare a energiei electrice dedicată clienților casnici și o ofertă de furnizare a energiei electrice dedicată clienților noncasnici. Oferta de furnizare a energiei electrice introdusă în Comparator reprezintă o obligație fermă pentru furnizor pentru întreaga perioadă de valabilitate a acesteia”, potrivit unui Ordin pregătit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Totodată, furnizorii sunt obligați să mențină actualele ofertele de furnizare a energiei electrice.

Reglementatorul introduce această obligație pentru toții furnizorii cu scopul creșterii gradului de informare a clienților finali, în vederea selectării furnizorului de energie electrică.

Urmare a instituirii noilor obligații, ANRE mizează pe o  creștere a gradului de protecție a clienților finali de energie electrică printr-o informare cât mai corectă și completă, precum și pe majorarea nivelului de competiție între furnizorii de energie electrică ca urmare a publicării tuturor ofertelor pe o platformă comună care realizează o analiză comparativă a acestora. De asemenea poate crește nivelul de mobilitate al consumatorilor prin oferirea de informații esențiale în procesul de schimbare al furnizorului, se afirmă în nota de fundamentare a Ordinului ANRE, supus consultării publice.

Autoritatea a decis să cumpere aplicații mobile pentru comparatoare de prețuri și tarife pentru piața de energie și gaze, valoarea estimată a achiziției fiind de 109.000 lei. Aplicațiile conțin un modul cu informații despre ANRE și module comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale și oferte-tip  de furnizare a energiei electrice. Astfel, prețul gazelor naturale se va calcula automat, pentru fiecare client final în funcție de localitate, tranșe de consum anual, modalitate de racordare etc. Pe lângă preț, mai sunt și alte criterii după care se face comparația  între oferte tip de furnizare a gazelor naturale. Aplicația pentru modulul comparator de preț pentru ofertele de furnizare a energiei electrice determină valoarea facturilor pentru un consum de energie dat de către client, în funcție de zona de rețea. Aplicația realizează o comparație între valorile facturilor emise de către furnizorii concurențiali/FUI opționali versus FUI obligați, precum și între valorile facturilor furnizorilor concurențiali.

De la 1 ianuarie 2018, piaţa de electricitate este complet liberalizată, iar consumatorii casnici au la dispoziţie un comparator de preţuri, pe site-ul ANRE, unde pot consulta ofertele furnizorilor, în cazul în care vor să treacă la o altă companie de electricitate

Începând cu data de 1 iunie 2017, pe pagina de internet, ANRE a pus la dispoziția clienților finali de energie electrica și gaze naturale un instrument de comparare a prețurilor destinat tuturor potențialilor clienți finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale. În domeniul energiei electrice, este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărca datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul  clienților finali, atât casnici, cât și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță. În domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a prețurilor va oferi informații și va efectua analize comparative ale ofertelor-tip existente pe piață și va returna un clasament al ofertelor care corespund opțiunilor exprimate de utilizator. Acesta are posibilitatea introducerii unor date suplimentare pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractului actual și consumul anual, situație în care se va efectua o comparație și cu costurile actuale ale clientului final.

Comparator tarife energie electrică:

http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

Comparator tarife gaze naturale:

http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *