Petcu: Nu vom prelungi memorandumul. Rompetrol trebuie să-și plătească datoria istorică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Petcu: Nu vom prelungi memorandumul. Rompetrol trebuie să-și plătească datoria istorică

Ministerul Energiei a decis să nu prelungească memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, compania având obligația să-și plătească datoria către statul român pentru a-și dovedi buna credință, a declarat ministrul Toma Petcu, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE.

„Atunci când am preluat mandatul, am prelungit încă șase luni memorandumul de înțelegere. Am constatat în această perioadă că este foarte greu. În februarie am scris atât DNA, cât și DIICOT, am cerut informații legate de dosarele în care sunt anchetate companiile Rompetrol, pentru a ne lămuri foarte clar care este stadiul, ce culpabilități sunt. Am primit răspuns din partea acestor instituții, dar am considerat că nu sunt foarte lămuritoare și am făcut un material transmis către CSAT. În urmă cu o lună, CSAT a răspuns că, dacă Guvernul și Ministerul Energiei nu au considerat necesar să informeze și să ceară un punct de vedere în 2014, când a fost aprobat memorandumul prin HG, nici acum nu are competențe să se pronunțe. În septembrie s-a început urmărirea penală în dosarul DIICOT în ceea ce privește speța Rompetrol. Anul trecut, în 2016, Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar Ministerul de Finanțe s-a constituit, de asemenea, parte civilă cu suma de 225 de milioane de euro”, a precizat Petcu, la solicitarea parlamentarilor Comisei de anchetă. Totoxdată, a precziat că un articol al memorandumului prevede faptul că, dacă DIICOT decide trimiterea în instanță a dosarului, memorandumul devine nul.

” Considerăm că în această perioadă va fi foarte greu pentru noi să justificăm prelungirea unui memorandum mai mult de sfârșitul acestui an, în care să stabilim unele aspecte, care, dacă cumva DIICOT decide trimiterea în instanță în acest dosar, sunt nule de drept. Consider că este bine să revenim la situația dinainte de 2014, în care compania să-și plătească datoria, așa cum este ea stabilită, pentru a putea să-și dovedească buna credință”, a subliniat ministrul Energiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.