Pierderi de 100 milioane lei în T4 la Transelectrica. Se solicită intervenția ANRE. Serviciile de sistem echivalează cu siguranţa în funcţionare a SEN

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Pierderi de 100 milioane lei în T4 la Transelectrica. Se solicită intervenția ANRE. Serviciile de sistem echivalează cu siguranţa în funcţionare a SEN

Compania va cere ANRE aplicarea, de la 1 ianuarie 2018, a unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem

Conducerea Transelectrica estimează pierderi financiare din activitatea aferentă serviciilor tehnologice de sistem, de minus 53 de milioane de lei pe trimestrul 3, cu posibilitatea de a ajunge la minus 100 de milioane de lei la finalul trimestrului 4, dacă trendul se menţine,  potrivit unui raport al companiei transmis BVB.

Directorul General Executiv al Transelectrica, Corina Popescu, a fost audiată public joi, 26 octombrie 2017, în cadrul Comisiei Parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi a răspuns întrebărilor punctuale ale membrilor acesteia, legate de serviciile tehnologice de sistem, preţul acestora şi influenţa lor asupra activităţii Companiei.

“Dacă mergem pe acelaşi trend cu achiziţia de servicii de sistem şi pe trimestrul patru, la sfârşitul anului, pe jumătate de an, putem avea o pierdere de circa minus 100 de milioane doar din activitatea de servicii de sistem. La un profit reglementat de 120 de milioane, întreaga activitate a Transelectrica este perturbată şi va pune în pericol funcţionarea sistemului”, a precizat Popescu, la audierile din Parlament.

În activitatea Transelectrica serviciile de sistem echivalează cu siguranţa în funcţionare a sistemului energetic naţional, reprezentând un segment de activitate ce funcţionează în baza unui tarif construit pe un model de reglementare care nu generează profit sau pierdere pentru companie. Repezentanții Transelectrica explică că, dat fiind faptul că stabilirea tarifului are la bază un proces de prognoză, compania poate înregistra temporar profituri sau pierderi, acestea fiind reglate ulterior prin ajustări ale tarifului în perioadele următoare. “În cazul înregistrării de profit, situaţie datorată gestionării eficiente de către Companie a procesului de achiziţie a acestor servicii, cea mai mare parte din profit (80%) este returnată consumatorului final prin reducerea tarifului în perioadele următoare. Începând cu 1 iulie 2017, tariful reglementat pentru serviciile de sistem a fost redus cu 20%. Amplitudinea reducerii tarifului a condus la apariţia unor pierderi financiare importante într-o perioadă de timp foarte scurtă, pe fondul creşterii accentuate a preţurilor acestor servicii achiziţionate de Transelectrica de pe piaţă. Nivelul şi ritmul acumulării pierderilor financiare de către Companie au depăşit limitele preconizate de ANRE la momentul aprobării tarifului. Cadrul de reglementare a activităţii de servicii tehnologice de sistem conţine mecanisme de ajustare a tarifului după o perioadă de minimum şase luni de la aprobarea tarifului, menite să asigure recuperarea integrală în timp a costurilor suportate de Companie cu achiziţia acestor servicii. Transelectrica va solicita autorităţii de reglementare aplicarea acestor mecanisme la 1 ianuarie 2018”, se precizează în comunicatul companiei.

Oficialii companiei subliniază faptul că Transelectrica are capacitatea de a finanţa în perioada următoare toate activităţile de bază ca operator de transport şi de sistem, astfel încât să menţină siguranţa în funcţionare a sistemului energetic naţional. În comunicat se face precizarea că menţinerea dezechilibrului existent între veniturile generate prin tariful reglementat de servicii tehnologice de sistem şi costurile necesare asigurării acestor servicii erodează capacitatea de finanțare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *