Plângere penală pentru Secretarul de stat Cristian Bușu pe linie de Electrica. Este acuzat de fals în declarații

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Plângere penală pentru Secretarul de stat Cristian Bușu pe linie de Electrica. Este acuzat de fals în declarații

După ministrul Victor Grigorescu, a venit rândul secretarului de stat de la  Ministerul Energiei, Cristian Bușu,  să se aleagă cu plângere penală la final de mandat.  Gabriel Dumitrașcu, fost șef al Direcției de Privatizare din Ministerul Energiei  s-a adresat Prim Procurorului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu o plângere penală împotriva lui Bușu Cristian, în calitate de administrator, Președinte al Consiliului de Administratie al societatii Electrica SA,  pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

Cristian_Busu-e1452696793179-798x632

Dumitraşcu sesisează că secretarul de stat Bușu a făcut o declaraţie incorectă în momentul în care a fost numit în Consiliul de Administraţie al Electrica. Conform art. 17 alin. 1 din Statut, Electrica este administrată de un Consiliu de Administraţie (CA) compus din 5 administratori aleşi de AGOA, dintre care cel puţin 3 administratori trebuie să fie independenţi şi neexecutivi.  La data de 22 septembrie 2014, a fost ales un nou Consiliu de Administrație al societății Electrica, pe listă fiind și Bușu Cristian, propus de SIF Oltenia.

În Actul Constitutiv al Electrica este prevăzut că  ”în ultimii cinci ani, candidatul pentru poziția de administrator nu a ocupat o poziţie în cadrul unei autotităţi de stat centrale sau locale sau în societăţi concurente”. Cristian Buşu a declarat pe proprie răspundere că îndeplineşte criteriile de eligibilitate și că în ultimii 5 ani nu a ocupat o poziţie în cadrul unei autotităţi de stat centrale.

Conform biografiei ataşată candidaturii şi postată pe site-ul Electrica, dar şi a celei postate pe site-ul SIF Oltenia, Dumitrașcu constată că secretarul de stat Cristian Buşu a îndeplinit o funcţie în cadrul Guvernului României (autoritate centrală) în decembrie 2009, adică mai recent de 5 ani faţă de data de 22 septembrie 2014 în care a fost ales administrator la Electrica.

În adresa transmisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Dumitrașcu face referire și la o adresă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), actionar semnificativ al Electrica. BERD aduce la cunoştinţa Electrica faptul că, din informaţii publice, rezultă că domnul Buşu Cristian ar fi fost consilier personal al Prim-ministrului României până în 15 ianuarie 2010. BERD consideră că, dacă aceste informaţii se confirmă, domnul Buşu Cristian nu ar mai putea fi considerat administrator independent.

„Având în vedere dispozițiile art. 326 din Noul Cod Penal, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 Noul Cod Penal sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea  producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe constituie infracțiune, apreciez că numitul Buşu Cristian, prin declaraţiile pe proprie răspundere date, a săvârșit infracțiunea de fals în declaraţii, cu consecinţa obţinerii unor avantaje nejustificate”, se precizează în plângerea penală înaintată de Gabriel Dumitraşcu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Plângere penală pentru Secretarul de stat Cristian Bușu pe linie de Electrica. Este acuzat de fals în declarații”

  1. Rugam sa i se verifice și lucrarea de doctorat d-lui Busu. Noi apreciem ca este suspect de plagiat. Îl mai suspectam deasemenea ca Sefa dumnealui de cabinet de la Ministerul Energiei este și asistenta dumnealui de la ASE dar este și amanta dumnealui. Deasemene soția domnului Busu folosește o mașina de la Electrica , un Ww Passat negru. Iuliana Andronache , fostul CEO și actualul CFO de la Electrica este vecina domnului Busu iar actualul CEO de la Electrica, dl. Stancu este in consiliul facultativ al Facultății de Management din cadrul ASE unde preda domnul doctor Busu. Domnul Busu mai este și Cetățean american . Dar pentru cine lucrează de fapt? Știm ca este protejat de consilierul comercial al Ambasadei SUA , deconspirat fiind ca CIA dar a aparat interesele NATO in România? Apreciem ca a distrus Electrica in favoarea intereselor rusești in România alături de Grigorescu Victor și Iuliana Andronache .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *