Plătesc românii un preț corect la energie și gaze? Comisia parlamentară de anchetă ANRE, la final. Săptămâna viitoare se prezintă concluziile

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Plătesc românii un preț corect la energie și gaze? Comisia parlamentară de anchetă ANRE, la final. Săptămâna viitoare se prezintă concluziile

Comisia parlamentară de anchetă ANRE se întrunește săptămâna viitoare pentru prezentarea concluziilor și dezbateri în vederea întocmirii raportului final.

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul Camerei Deputaților, miercuri, 14 februarie, va avea loc ședința Comisiei parlamentare de anchetă în sala de ședințe a Comisiei de industrii și servicii. Sedința va fi fără invitați externi. Membrii comisiei își vor prezenta concluziile în urma audierilor și a materialelor primite și vor avea loc dezbateri în vederea întocmirii raportului final al Comisiei, se precizează în anunț.

Comisia parlamentară special înfiinţată pentru a ancheta activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) și-a trasat ca scop să stabilească dacă facturile pe care le plătesc românii la gaze şi energie sunt corecte. Parlamentarii au audiat, în ultimele 3 luni ale anului trecut, factorii din sectorul energetic implicaţi în procesul de formare a preţurilor din 2005 până în prezent, actuali şi foşti miniştri, secretari de stat şi directori de companii de stat sau private.

Pe parcursul a mai bine de 2 luni, am asistat la ședințe incendiare la Comisia parlamentară de anchetă a ANRE. Președintele Comisiei, deputatul Iulian Iancu a atacat vehement conducerea OMV Petrom. El a susținut că OMV şi Gazprom vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti. Pentru că șefii OMV Petrom au absentat la audieri, Iancu a anunțat că aceștia vor fi trimiși la DNA și DIICOT.

O șdință tensionată la Comisie a fost și cu ocazia audierii fostului ministru Răzvan  Nicolescu, care s-a realizat după cum a dictat președintele Iancu, acesta susținând că Petrom a cerut o Hotâre de Guvern cu dedicație, ce discrimina alte companii

Și Dumitru Costin, BNS, a făcut acuzații grave la Comisia de anchetă a ANRE: „OMV Petrom, prejudiciu de 7 miliarde lei: banii nu au fost recuperați!”, a spus acesta.  În replică, reprezentanții companiei au precizat: Obligațiile către bugetul de stat s-au plătit corect și la timp.

Iulian Iancu a evidențiat că lucrurile sunt extrem de grave în zona de producţie și că  ANRE a emis reglementări ciudat de permisive. Președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, i s-a cerut să prezinte rezultatele controalelor la producători până la finalul anchetei parlamentare

Parlamentarii Comisiei de anchetă a ANRE și-au propus 60 de zile să spună dacă preţul pe care îl plătesc românii este cel corect sau nu. Termenul a fost depășit (au trecut 4 luni), deputații și senatorii fiind între timp în vacanță.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.