Comisia parlamentară de anchetă ANRE se întrunește săptămâna viitoare pentru prezentarea concluziilor și dezbateri în vederea întocmirii raportului final.
Potrivit unui anunț publicat pe site-ul Camerei Deputaților, miercuri, 14 februarie, va avea loc ședința Comisiei parlamentare de anchetă în sala de ședințe a Comisiei de industrii și servicii. Sedința va fi fără invitați externi. Membrii comisiei își vor prezenta concluziile în urma audierilor și a materialelor primite și vor avea loc dezbateri în vederea întocmirii raportului final al Comisiei, se precizează în anunț.
Comisia parlamentară special înfiinţată pentru a ancheta activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) și-a trasat ca scop să stabilească dacă facturile pe care le plătesc românii la gaze şi energie sunt corecte. Parlamentarii au audiat, în ultimele 3 luni ale anului trecut, factorii din sectorul energetic implicaţi în procesul de formare a preţurilor din 2005 până în prezent, actuali şi foşti miniştri, secretari de stat şi directori de companii de stat sau private.
Pe parcursul a mai bine de 2 luni, am asistat la ședințe incendiare la Comisia parlamentară de anchetă a ANRE. Președintele Comisiei, deputatul Iulian Iancu a atacat vehement conducerea OMV Petrom. El a susținut că OMV şi Gazprom vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti. Pentru că șefii OMV Petrom au absentat la audieri, Iancu a anunțat că aceștia vor fi trimiși la DNA și DIICOT.
O șdință tensionată la Comisie a fost și cu ocazia audierii fostului ministru Răzvan Nicolescu, care s-a realizat după cum a dictat președintele Iancu, acesta susținând că Petrom a cerut o Hotâre de Guvern cu dedicație, ce discrimina alte companii
Și Dumitru Costin, BNS, a făcut acuzații grave la Comisia de anchetă a ANRE: „OMV Petrom, prejudiciu de 7 miliarde lei: banii nu au fost recuperați!”, a spus acesta. În replică, reprezentanții companiei au precizat: Obligațiile către bugetul de stat s-au plătit corect și la timp.
Iulian Iancu a evidențiat că lucrurile sunt extrem de grave în zona de producţie și că ANRE a emis reglementări ciudat de permisive. Președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, i s-a cerut să prezinte rezultatele controalelor la producători până la finalul anchetei parlamentare
Parlamentarii Comisiei de anchetă a ANRE și-au propus 60 de zile să spună dacă preţul pe care îl plătesc românii este cel corect sau nu. Termenul a fost depășit (au trecut 4 luni), deputații și senatorii fiind între timp în vacanță.