PNL cere Guvernului să prezinte impactul liberalizării pieței de gaze la populație

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic PNL cere Guvernului să prezinte impactul liberalizării pieței de gaze la populație

Guvernul PSD dă dovadă de neprofesionalism în domeniul liberalizării prețului la gazele naturale pentru populație. Partidul Național Liberal consideră că procesul de liberalizare trebuie implementat cu prudență și în mod profesionist, afirmă deputații PNL, Lucian Bode si Virgil Popescu, într-o declaratie de presă.

PNL cere Guvernului Grindeanu să pregătească un set de măsuri prin care să atenueze efectiv impactul asupra consumatorilor casnici, fără a abdica de la principiile ce guvernează piața liberă și să prezinte public și de urgență impactul asupra populației generat de creșterea prețului la gaze, începând cu data de 1 aprilie 2017, ca urmare a calendarului de liberalizare.

Se solicită, totodată, crearea unui grup interministerial de lucru, în coordonarea prim-ministrului Grindeanu și a vicepremierului Sevil Shhaideh (funcție ce are autoritățile locale în coordonare), constituit din ministrul muncii, ministrul Finanțelor, președintele ANRE și Ministerul Energiei care să elaboreze cadrul legal prin care să se definească (identifice) consumatorul vulnerabil, precum şi schema de ajutor acordată, astfel încât acesta să nu fie afectat de o eventuală creștere a prețului la gaze în perioada următoare.

Deputații PNL mai solicită trimiterea de urgență în Parlament, pentru dezbatere și adoptare, a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2016-2030, document în care un punct important îl reprezintă definirea și clarificarea aspectelor legate de consumatorul vulnerabil. O lată cerință este publicarea corespondenței dintre Guvern și Comisia Europeană pe tema închiderii procedurii de infringement pentru asigurarea transparenței și eliminarea suspiciunilor potrivit cărora interese suspecte au ghidat această negociere.

“Considerăm că modul neprofesionist în care Guvernul PSD tratează această temă majoră ne creează o vulnerabilitate și riscă să afecteze proiecte energetice majore în care România este angrenată. Proiectul gazoductului BRUA este unul dintre ele, pentru care România are aprobată o finanțare de 180 de milioane de euro și care ne aduce vizibilitate, fiind totodată o carte de vizită importantă pentru noi ca țară poziționându-ne ca actor relevant în regiune. Este necesar ca orice decizie viitoare a guvernului pe problematica liberalizării prețului la gaze naturale să fie luată în urma unei analize temeinice, în mod transparent și responsabil față de cetățeni, astfel încât să evităm o procedură de infringement din partea Comisiei Europene sau blocarea unor proiecte regionale energetice strategice”, se precizează în declarația de presă.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *