PowerUp!Challenge.Woola din Estonia ce produce ambalaje din rezidurile din lână de oaie – „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est”

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic PowerUp!Challenge.Woola din Estonia ce produce ambalaje din rezidurile din lână de oaie – „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est”
  • Locul 2 – Viezo din Lituania, dezvoltă noi tipuri de materiale care pot înlocui bateriile cu producția de energie prin vibrații
  • Premiul publicului a mers către startup-ul TROIA din Slovenia cu soluția TROIA AR, un instrument de gestionare a activelor

Câștigătorul celei mai mari competiții de startup-uri din Europa Centrală și de Est, organizate de EIT InnoEnergy, provine din Estonia. Woola produce ambalaje din rezidurile din lână de oaie, cu scopul de a diminua producția, consumul și depozitarea de materiale nocive pentru mediu, cum ar fi plasticul și Styrofoam. Woola este un produs eco-friendly, rezistent la șocuri, la căldură și este utilizabil până la 6 luni, după care poate fi folosit drept compost. Woola folosește o resursă abundentă care, de altfel, ar fi aruncată. În fiecare an, numai în Estonia, 135 de tone de lână de oaie devin deșeuri.

În cadrul celei de-a șasea ediții a a PowerUp! Challenge, Woola a primit premiul „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est” și un cec de 50.000 €, dar și oportunitatea de a se alătura programului de accelerare al EIT InnoEnergy. Mai mult, partenerul strategic Amazon Web Services a oferit credite pentru programul său AWS Activate și servicii de sprijin pentru afaceri, iar alți parteneri precum Vestbee și Grupul SpeedUp au acordat câștigătorului servicii și alte beneficii.

Premiul este completat de alte contribuții valoroase ale partenerilor strategici precum Amazon Web Services, Vestbee și SpeedUp Group.

În procesul de selecție a câștigătorului, juriul s-a concentrat pe potențialul ideii prezentate, a relevanței sale la scară globală și a viabilității dezvoltării pe termen lung a produsului sau serviciului respectiv. „Procesul de selecție a fost o mare provocare deoarece toate startup-urile au venit cu produse și soluții fantastice. În 2020, am văzut cel mai mare potențial la Woola din Estonia. Suntem încântați să urmărim traiectoria echipei în viitor”, a declarat Oksana Prykhodko, Manager pentru Inovație la DTEK și membru al juriului.

„Suntem extrem de fericiți! Câștigarea titlului Startup of the Year din Europa Centrală și de Est poate schimba, cu adevărat, regulile jocului pentru noi și ne poate ajuta să ne atingem obiectivele următoare”, a declarat Anna-Liisa Palatu, de la Woola. „Participarea la EIT InnoEnergy, PowerUp! Challenge ne va ajuta, cu siguranță, în dezvoltarea afacerii noastre”.

Competiția a înregistrat o participare record în acest an, cu peste 360 de startup-uri din 20 de țări din Europa Centrală și de Est intrate în cursa pentru premiul cel mare și pentru oportunitățile de investiții. Reprezentantul României la finala internațională a fost startup-ul WATTO, înființat în 2019, care propune o infrastructură regională pentru încărcarea ultra-rapidă a vehiculelor electrice astfel încât tranziția către transportul electric să se facă ușor atât pentru mașinile electrice personale, cât și pentru cele comerciale.

Viezo din Lituania, al doilea în clasament, este activ în dezvoltarea de noi tipuri de materiale care pot înlocui bateriile cu producția de energie prin vibrații. Energia electrică generată de vibrațiile pierdute poate alimenta senzori IoT wireless, astfel prelungindu-și durata de viață sau crescând cantitatea de semnale.

Viezo  a primit un premiu de 10.000 €, în timp ce locul al treilea și un cec de 5.000 € au mers către echipa Pocket Virtuality din Cehia care a venit cu o soluție din zona realității virtuale și augmentate pentru comunicarea la distanță în timp real. Soluția poate fi utilizată în domeniile ingineriei, medicinei și orașelor inteligente.  Datorită acestei tehnologii, un operator de pe teren se poate conecta cu un expert extern care vede o reprezentare virtuală a mediului și poate oferi suport de la distanță.

Premiul publicului a mers către startup-ul TROIA din Slovenia cu soluția TROIA AR, care este un instrument de gestionare a activelor. Cu ajutorul ochelarilor AR, tabletelor sau telefoanelor, platforma afișează în timp real date-cheie generate de computer, permițând astfel îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește excelența operațională și calitatea muncii. Oferă posibilități infinite și oportunități de afaceri pentru toate industriile, iar echipa TROIA îl poate personaliza pentru diferite aplicații sau organizații.

În acest an, juriul a fost constituit din Oksana Prykhodko (Manager pentru Inovație la DTEK), Marzena Bielecka (Managing Partner și Fondator la Experior Venture Fund), Jennifer Dungs (Responsabil pentru Transport și Mobilitate la InnoEnergy), Jakub Miler (CEO EIT InnoEnergy Europa Centrală) și Dominik Zalewski (Co-fondator al agenției de tehnologie urbană, Urban Impact). Faptul că majoritatea membrilor juriului sunt femei este o dovadă a angajamentului EIT InnoEnergy de a promova egalitatea de gen în sectorul energetic, unde este preponderent cel masculin.

„Virusul COVID-19 a generat o situație neprevăzută pentru guvernele din fiecare țară din regiune. Recesiunea economică declanșată de măsurile menite să reducă răspândirea virusului a prezentat dificultăți semnificative pentru întreprinderile mici și pentru startup-uri. Tocmai din acest motiv, am decis ca la EIT InnoEnergy să mergem mai departe cu programul nostru de creare și dezvoltare a afacerilor, PowerUp! Challenge. Pentru a acționa în cea mai sigură și mai responsabilă manieră, am organizat online atât finalele competiției din fiecare țară participantă, cât și marea finală”, spune  CEO-ul EIT InnoEnergy Europa Centrală, Jakub Miler.

„În timp ce multe canale și surse de piață ar putea să nu mai fie accesibile pentru companiile mici, cu sprijinul Institutului European de Inovație și Tehnologie, suntem aici pentru a continua să le fim alături antreprenorilor inovatori, asigurând finanțare, know-how și parteneriate valoroase pentru a-i ajuta să-și ducă produsele și serviciile la nivelul următor ”, a adăugat el.

EIT InnoEnergy este reprezentată în România de consorțiul coordonat de Iceberg și completat de partenerii săi, Green Energy Innovative Biomass Cluster, REPOM și PATRES, având rolul de hub al acestei organizații europene. Rolul EIT InnoEnergy Hub România este de a sprijini inovatorii, cercetătorii, start-up-urile și companiile active în domeniile legate de energie pentru a-și dezvolta, îmbunătăți, scala și internaționaliza produsele și serviciile. În paralel, hub-ul contribuie la consolidarea ecosistemului național de inovare, prin servicii, programe de finanțare, facilități de investiții și know-how-ul rețelei. Toate acestea vor contribui la consolidarea sectorului energetic din România și Europa.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *