PPC achiziționează de la Fondul Proprietatea pachetele de acţiuni minoritare din companiile deţinute de Enel în România, pentru 650 milioane de lei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential PPC achiziționează de la Fondul Proprietatea pachetele de acţiuni minoritare din companiile deţinute de Enel în România, pentru 650 milioane de lei

Public Power Corporation S.A. anunță semnarea, pe 19 aprilie 2023, a unui acord cu Fondul Proprietatea  pentru achiziționarea tuturor participațiilor deținute de acesta în E-Distribuție Muntenia S.A. (12%), E-Distribuție Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distribuție Banat S.A. (24,1%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%) și Enel Energie S.A. (12%) în România, pentru o sumă totală de 650 milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro).  

Acordul a fost încheiat ca urmare a semnării de către Enel S.p.A. și PPC pe data de 9 martie a unui acord privind vânzarea tuturor participațiilor deținute de Grupul Enel în România, potrivit unui comunicat transmis de PPC.

Și Fondul Proprietatea a anunțaă că a vândut pachetele minoritare la companiile Enel din România către PPC, care a cumpărat Enel România. “Administratorul Fondului dorește să informeze acționarii că Fondul, în calitate de vânzător, și societatea elenă Public Power Corporation S.A. (“PPC”), în calitate de cumpărător, au încheiat la data de 19 aprilie 2023, un contract de vânzare pentru vânzarea integrală a deținerilor Fondului în capitalul social al E-Distributie Muntenia S.A., Enel Energie Muntenia S.A., E-Distributie Dobrogea S.A., E-Distributie Banat S.A. si ENEL Energie S.A. („Contractul de Vânzare”), în schimbul unui preț de 650.000.000 RON”, arată Fondul Proprietatea într-un comunicat transmis Bursei de Valori București

Finalizarea vânzării în baza contractului cu Fondul Proprietatea este condiționată, printre altele, de finalizarea tranzacției dintre Enel și PPC.

Fondul Proprietatea deținea  24% din acțiunile E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 12% din cele ale E-Distribuție Muntenia și câte 10% la Enel Energie Muntenia și Enel Energie.Statul român mai deține, prin SAPE, câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

Acordul privind achiziția activelor Enel din România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. Acordul, semnat pe 9 martie, a primit feedback pozitiv din partea Fitch și S&P, iar tranzacția, odată încheiată, va poziționa PPC ca lider pe piața din Europa de Sud-Est.

Despre Grupul PPC

Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023).

PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *