Premieră în energie. CEZ a prezentat Raportul de impact socio-economic: Fiecare leu generat s-a multiplicat în alți 3,6 lei în economie. Fiecare angajat al companiei susține alte 5,6 locuri de muncă în România

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Premieră în energie. CEZ a prezentat Raportul de impact socio-economic: Fiecare leu generat s-a multiplicat în alți 3,6 lei în economie. Fiecare angajat al companiei susține alte 5,6 locuri de muncă în România

Martin Zmelik, Country Manager: Vom continua să investim în tehnologii verzi și în anii care vin pentru a fi pregătiți pentru provocările viitorului

Valoarea adaugată totală generată de Grupul CEZ în România se ridică la circa 1,7 miliarde lei în 2016, fiecare RON generat direct multiplicându-se în alți 3,6 RON în economia românească, prin impactul adițional indirect și indus. În 2016, Grupul CEZ în România a plătit 2,89 miliarde de RON furnizorilor români, de 9 ori mai mult decat celor străini, plățile către furnizorii români reprezentând practic 90% din totalul plăților efectuate către furnizorii săi. Totodată, fiecare angajat al companiei susține alte 5,6 locuri de muncă în România.

Grupul CEZ în România a prezentat, în premieră, Raportul de impact socio-economic al operațiunilor derulate în țara noastra în ultimii 12 ani, o analiză realizată de consultanții Deloitte România. Este primul Raport de impact din domeniul energiei electrice, ce calculează amprenta la nivelul societății românești.

Impactul Grupului CEZ  asupra societății a fost calculat in functie de impactul direct generat de activitate, impactul indirect, legat de tranzacțiile de afaceri ale Grupului CEZ în România cu furnizorii săi și impactul indus, care este o consecință a unui impuls suplimentar creat în economie prin cheltuielile angajaților Grupului CEZ în România și a cheltuielilor angajaților furnizorilor, se precizează într-un comunicat al companiei.

Potrivit raportului de impact, grupul a vândut în anul 2016 o cantitate de peste 3,37 TWh de energie electrică, asigurandu-și o cotă de 7,2% din piața consumatorilor finali de electricitate și a distribuit energie către 1,4 milioane de locuri de consum.

Impactul asupra mediului           

Avand în vedere că Grupul CEZ în România deține cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa și sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, acesta este cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din România.

Productia de energie din surse regenerabile realizată în Romania a condus, în cei 7 ani de activitate, la reducerea emisiilor de CO2 cu 2,3 milioane de tone, diminuand în acest fel costurile sociale legate de poluare cu peste 80 de milioane de euro. De asemenea, investițiile efectuate pentru modernizarea rețelei de distributie au dus la reducerea emisiilor cu alte peste 200.000 de tone de CO2, cantitate echivalentă cu emisiile generate de consumul de energie electrică a peste 28.000 de gospodarii timp de un an de zile, se evidențiază în raportul menționat.

Peste 210 milioane de euro, investiți în eficiența energetică din anul 2008

„Raportul de impact demonstrează cu cifre, bazate pe o procedură de măsurare recunoscută la nivel global, ceea ce noi, în familia CEZ, am construit în 12 ani: o companie responsabilă, un bun vecin al comunităților unde activăm și un actor important pentru eforturile de protejare a mediului. Noi suntem conștienți că avem o responsabilitate importantă față de cei 1800 de angajați ai noștri și față de cei peste 3 milioane de clienți – să asigurăm un viitor mai bun copiilor noștri. Pentru a atinge acest scop, am investit din anul 2008 peste 210 milioane de euro în eficiența energetică, echivalentul bugetului județului Gorj în 2014. Vom continua să investim în tehnologii verzi și in anii care vin pentru a fi pregătiți pentru provocările viitorului”, Martin Zmelik, Country Manager al Grupului CEZ în România.

Totodată, Grupul CEZ în Romania a început investițiile în stații de încărcare a autoturismelor electrice si a achiziționat astfel de autovehicule care au parcurs aproape 20.000 de kilometri ”verzi” în doar un an de la achiziționare.

Impactul social

Potrivit raportului de impact, 10 mii de pacienți din județul Vâlcea au beneficiat de donațiile Grupului CEZ în 2016, iar în perioada 2006 – 2016 s-au investit 11,7 milioane de lei în cursuri de formare pentru angajați. Suma este echivalentă cu cheltuielile pentru organizarea a 2.200 de stagii de pregătire de câte 3 luni, organizate de autoritățile locale.

Raportul a fost elaborat pe baza metodei Input-Output, elaborată de economistul și laureatul Premiului Nobel Wassily Leontief, care cuantifică impactul socio-economic al Grupului CEZ în România asupra sectoarelor și economiei naționale.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin 8 companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.Este prezent pe piața românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți.

Grupul CEZ deține cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Gradina. Parcul Eolian a însemnat o investitie de 1,1 miliarde euro și contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalată de 600 MW. Totodată, începand cu 2011, Grupul deține in portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *