Premieră: 10 investitori în energie solară, de talie internațională, între care gigantul Samsung, dau în judecată statul român la ISCID-Banca Mondială pentru pierderile suferite începând cu 2013

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Premieră: 10 investitori în energie solară, de talie internațională, între care gigantul Samsung, dau în judecată statul român la ISCID-Banca Mondială pentru pierderile suferite începând cu 2013

În premieră, investitori de energie solară din mai multe țări (China, Germania, Cipru, România, Austria) își unesc forțele și dau în judecată statul român. Un  grup de 10 companii internaționale, printre care și o societate din România – SC LJG Green Source Energy Beta SRL (Romania) ce aparține gigantului Samsung – atacă statul român la ICSID- Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor de pe lângă Banca Mondială pentru pierderile suferite ca urmare a nenumăratelor modificări legislative, începând cu anul 2013.

„Se crează astfel un precedent. Mulți investitori se gândesc să urmeze acest exemplu și să solicite daune pentru pierderile suferite ca urmare a deselor modificări legislative survenite în schema de sprijin și nu numai”, susțin surse din sectorul regenerabilelor.

Companiile care au intentat proces de arbitraj internațional sunt: LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 B.V. (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (Romania) ce aparține marelui gigant Samsung, Anina Pro Invest Ltd (Cipru), Giust Ltd (Cipru). Părțile implicate sunt: Ministerul Energiei, ca reprezentant al statului român și King&Spalding New York și Paris, ca reprezentant al investitorilor.

Potrivit surselor noastre, investitorii au atacat statul român și în baza prevederilor Tratatului Cartei Energiei, un tratat internațional ce protejează  investitorii impotriva acțiunilor abuzive ale statului. România, prin Ministerul Energiei, deține președinția Energy Charter Conference în anul 2018. Procesul Cartei Energiei a început în 1990 ca o inițiativă politică lansată în Europa, sub forma unei platforme de cooperare în domeniul energetic, acceptată atât de statele din Eurasia, cât și de statele dezvoltate. În 1991 s-a semnat la Haga Carta Europeană a Energiei, iar în 1994, la Lisabona, s-au semnat Tratatul Cartei Energiei și Protocolul Cartei Energiei aferent eficienței energetice și aspectelor de mediu. Cele două documente au fost ratificate de România în 1997. Prevederile Tratatului Cartei Energiei ating domenii precum tranzitul energiei și al resurselor energetice, protejarea investițiilor, comerțul din domeniul energiei, mecanisme pentru situații de criză și eficiență energetică.

Iată că Ministerul Energiei, care în baza tratatului internațional, are responsabilitatea de a proteja investițiile realizate în România, va trebui să reprezinte statul român în procesul de arbitraj internațional intentat de cei 10 investitori din sectorul regenerabilelor, care acuză tocmai lipsa de protecție a statului român!

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *