Premierul Tudose, atac la Enel după furtună. Vrea termene de intervenție mai scurte. ANRE anunță verificări la distribuitorii Electrica și Enel. Ultima oră: 91% din clienții afectați, reconectați la rețea

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Premierul Tudose, atac la Enel după furtună. Vrea termene de intervenție mai scurte. ANRE anunță verificări la distribuitorii Electrica și Enel. Ultima oră: 91% din clienții afectați, reconectați la rețea

Aflat la Timișoara, premierul Mihai Tudose a avut cuvinte de laudă la adresa autorităților din Comitetul pentru Situații de Urgență Timiș și critici pentru Enel pentru modul în care au acționat pentru înlăturarea urmărilor furtunii de duminică.

”Felicit toate autoritățile din Comitetul pentru Situații de Urgență Timiș. (…). De asemenea, am speranțe că se va încheia și activitatea Enel, care, mai nou, în loc să se ocupe de ceea ce ar trebui să facă, a început o activitate de PR foarte activă. Sunt buni și frumoși pe net, ar trebui să fie la fel și la partea de factură pe care ne-o încasează și ar trebui să se materializeze și în servicii de calitate și în timp real. Dacă legea va permite, se va schimba acest lucru, asta înseamnă niște termene de intervenție mai scurte și nu să stăm după buna voință a unei companii care lasă un sfert de țară fără curent”, a declarat marți, la Timișoara, premierul Mihai Tudose, relatează Agerpres în ediția online.

După declarațiile șefului Guvernului, Autoritatea Națională de Reglementare în  domeniul Energiei – ANRE a transmis un comunicat prin care prezintă preocuparea pentru problemele privind restabilirea alimentării cu energie electrică a utilizatorilor din zonele afectate de recentele fenomene meteorologice deosebite.

Astfel, în conformitate cu prevederile Standardului de performanță privind activitatea de distribuție a energiei electrice, titularii de licențe sunt obligați să raporteze la ANRE situațiile în care sunt afectați peste 5000 clienți, asa cum este și cazul clienților de pe raza E-Distribuție Banat membră a grupului Enel și Distribuție Transilvania Nord, membră a grupului Electrica, anunță ANRE.

Raportat la atribuțiile și competențele sale, ANRE verifică modul cum au fost respectate prevederile legale cu privire la asigurarea serviciului de distribuție în zonele afectate de situația meteorologică deosebită, înregistrată în data de 17.09.2017, de către cei doi titulari de licențe. În cazul în care ANRE va constata nerespectarea obligațiilor operatorilor de distribuție, rezultate din condițiile de valabilitate ale licențelor acordate acestora, va lua măsurile ce se impun, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Cu toate nemulțumirile premierului Tudose, E-Distribuție Banat și-a văzut de treabă și a anunțat în această seară, 19.09.2017, că a reluat alimentarea cu electricitate a peste 90% din clienții pentru care furnizarea a fost afectată de furtună. În regiune s-au produs condiții meteo excepționale, extreme, a căror violență a afectat funcționarea rețelelor de electricitate, ca urmare a vântului puternic care a atins peste 100 km/h.

“Ca urmare a eforturilor echipelor  E-Distribuție Banat și ale contractorilor, inclusiv în cursul nopții, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de circa 205.000 de clienți, astăzi la ora 20:00, reprezentând circa 91% din numărul total de clienți afectați în zona de responsabilitate a E-Distribuție Banat. La această oră se află pe teren 86 de echipe, din care 63 ale E-Distribuție Banat și 23 ale firmelor contractoare, iar intervențiile vor continua și pe parcursul nopții. Acestea au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupți și a celor de metal îndoiți, în special în județul  Timiș, dar și în Hunedoara și Arad. În județul Caraș Severin funcționarea rețelelor de medie tensiune a revenit la normal”, se precizează într-un comunicat al Enel.

Operatorul de distribuție anunță că lucrează în continuare conform procedurilor situației de urgență, nivel 2.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *