Președinte Directorat, Ovidiu Agliceru: Listarea Hidroelectrica, posibilă la jumătatea anului 2017. Trebuie decisă situația a 17 proiecte de investiții!

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Președinte Directorat, Ovidiu Agliceru: Listarea Hidroelectrica, posibilă la jumătatea anului 2017. Trebuie decisă situația a 17 proiecte de investiții!

Răzvan Nicolescu, Energy Lead Advisor Deloitte: Statul ar trebui să stabilească un parcurs clar în privinţa listării Hidroelectrica

Listarea Hidroelectrica la bursa nu se poate face în acest an, nici în primavara anului viitor. Poate fi realizată la mijlocul anului viitor, apreciază Președintele Directoratului, Ovidiu Agliceru, explicând motivul întârzierii: trebuie stabilită situația celor 17 proiecte de investiții demarate înainte de 1989 și nefinalizate.

„Raportat la programul existent, listarea Hidroelectrica se preconizează  undeva la jumătatea anului viitor, acesta este momentul la care trebuie să ne raportăm. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece și să spunem că anul acesta se va face listarea”, a afirmat Ovidiu Agliceru, în cadrul unei conferințe organizate de ziarul Bursa.

agliceru-696x402

În cadrul companiei, s-a realizat un inventar al investițiilor: 17 obiective sunt în derulare. O listare fără clarificarea viitorului acestor investiții nu este posibilă, a afirmat reprezentantul Hidroelectrica. Până la data de 15 septembrie, Directoratul s-a angajat să transmită Consiliului de Supraveghere note de fundamentare pentru obiectivele de investiții. Potrivit lui Agliceru, decizia de a nu continua o investiție trebuie fundamentată. De exemplu, Hidroelectrica a cheltuit 80 milioane euro pentru un obiectiv, lucrările au stagnat, iar dacă nu vor fi continuate, costurile nu vor fi amortizate! Șefii Hidroelectrica, prin studiile la care se lucrează, vor să răspundă la următoarele întrebări: Cât costă să abandonezi o investiție? Nu sunt  mai mari costurile cu abandonul decât cele cu finalizarea lucrărilor?

Prezent la conferința Bursa, Răzvan Nicolescu, Energy Lead Advisor Deloitte a precizat că statul ar trebui să stabilească un parcurs clar în privinţa listării companiei Hidroelectrica, în condiţiile în care oferta publică nu poate să fie lansată până la începutul anului viitor. „Dacă nu se poate lista Hidroelectrica până la începutul anului următor, măcar să existe un parcurs clar în privinţa acestei listări. Ar trebui, cu această listare, să batem un record pe care statul l-a realizat cu Electrica, care a fost cea mai mare listare de pe piaţa de capital din România”, a spus Nicolescu.

Agliceru: În 2 luni de la ieșirea din insolvență, nimeni nu a intervenit, nu a dat dispoziții la Directoratul Hidroelectrica

Președintele Directoratului a prezentat activitatea Hidroelectrica în cele două luni de la ieșirea din insolvență.”Cred că acum Hidroelectrica se poate lăuda că are un Consiliu de Supraveghere profesionist și asumat, care nu se dă la o parte, nu refuză să răspundă la nicio întrebare, în timp real, online, nu numai cu ocazia ședințelor. În ceea ce privește directoratul, așa cum spun dispozițiile legale, acesta răspunde, dar are și independența absolută de a lua decizii. Până acum, la două luni de funcționare a acestui directorat, nimeni, niciun salariat, niciun funcționar public din cadrul Ministerului Energiei nu a dat dispoziții, nu a intervenit, nu a recomandat, ci toată lumea s-a mulțumit să lucreze în cadrul legal. Cu toții ne temeam că la ieșirea din insolvență imediat vor apărea acele presiuni despre care cunoaștem că au avut loc la prima ieșire din insolvență. Acest lucru nu s-a întâmplat acum”, a afirmat Agliceru, la conferința Bursa.

El a ținut să precizeze că, după ieșirea din insolvență, la Hidroelectrica au fost sute de controale din partea autorităților statului, cu foarte puține sancțiuni și de mică amploare.

Un alt aspect remarcat de Agliceru este că sucursalele nu mai au directori, sunt conduse doar de directori tehnici de producție, care au singura sarcină de a veghea producția de energie electrică la nivel calitativ superior, fiind aleși pe criterii profesionale.

Referitor la situația Hidroserv, filiala Hidroelectrica, Agliceru a anunțat că în prezent se realizează un control și se va discuta, apoi, posibilitatea de a intra în insolvență.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Președinte Directorat, Ovidiu Agliceru: Listarea Hidroelectrica, posibilă la jumătatea anului 2017. Trebuie decisă situația a 17 proiecte de investiții!”

  1. Dl. Ovidiu Agliceru
    nu stie sau nu vrea sa stie ca Hidroelectrica, din cauza vitezei de restructurare
    se indreapta spre blocaj iminent.
    Deprofesionalizarea se face si aici. Cu larg sprijin.
    Pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.