Președintele Consiliului Director al KazMunayGas, în vizită la rafinăria Petromidia și pe șantierul centralei pe cogenerare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Președintele Consiliului Director al KazMunayGas, în vizită la rafinăria Petromidia și pe șantierul centralei pe cogenerare

Președintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, a vizitat astăzi rafinăria Petromidia și șantierul centralei pe cogenerare aflat în proximitatea unității de producție din Năvodari.

„Succesul proiectelor derulate în cadrul grupului de companii KMG se datorează oamenilor pasionați, specialiști seniori în domeniul energiei, mentori pentru generațiile tinere, care își dedică întreaga viață profesională dezvoltării acestui domeniu strategic. Sunt mândru să cunosc echipa din România și să aflu despre eforturile lor constante de îmbunătățire a activelor KMG locale, dar și de consolidare a poziției Rompetrol ca lider stabil și responsabil în regiune”, a declarat Magzum Myrzagaliyev, Președintele Consiliului Director al KMG.

Delegația oficială, din care au mai făcut parte Bulat Zakirov (Vicepreședinte Consiliu Director KMG), Vassily Lavrenov (Vicepreședinte Consiliu Director KMG) și Ilias Kuldzhanov (CEO KMG International), a realizat un tur complet al Petromidiei cu opriri în două puncte importante – Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR) și instalațiile realizate prin cel mai amplu program de investiții din istoria rafinăriei.

În Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR), specialiștii rafinăriei au prezentat delegației KMG modalitatea de monitorizare continuă a producției, folosind instrumente și aplicații precum Advanced Process Control, un soft complex de control predictiv al instalațiilor și fluxurilor operaționale.

Ultimul punct de pe agendă a inclus prezentarea instalațiilor construite și modernizate în cadrul pachetului de investiții de 380 de milioane de dolari, care a permis creșterea capacității rafinăriei, de la 3,8 milioane de tone/an, la peste 5 milioane de tone/an, facilitând tranziția către producția de carburanți Euro5, înainte de termenele impuse de Uniunea Europeană.

Ulterior vizitei din rafinărie, delegația condusă de Magzum Myrzagaliyev s-a deplasat pe șantierul centralei pe cogenerare, cel mai important proiect de dezvoltare derulat în prezent de KMG International, prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR).

„Prin construcția centralei pe cogenerare, urmărim un efect sinergic, pentru că rafinăria va beneficia direct de producția de energie a centralei. Astfel, cel mai mare activ al KMG din afara Kazahstanului va face un nou pas în dezvoltarea sa, își va eficientiza procesele și costurile și, la fel de important, va avea un impact în scădere asupra factorilor de mediu”, a adăugat Magzum Myrzagaliyev.

Centrala, care va fi operată de Rompetrol Energy (companie membră a Grupului KMG International), va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Totodată, cu ajutorul turbinelor SGT-750, sosite în România la finele anului trecut, activitatea de producție a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *