Președintele George Niculescu, la întâlnirea cu Ditte Juul-Joergensen, Director General pentru Energie al Comisiei Europene: ANRE colaborează cu instituțiile responsabile la realizarea unei treceri lipsite de probleme către prețuri stabilite pe piețele de energie

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Președintele George Niculescu, la întâlnirea cu Ditte Juul-Joergensen, Director General pentru Energie al Comisiei Europene: ANRE colaborează cu instituțiile responsabile la realizarea unei treceri lipsite de probleme către prețuri stabilite pe piețele de energie

ANRE colaborează cu instituțiile responsabile la realizarea unei treceri lipsite de probleme către prețuri stabilite pe piețele de energie, a transmis George Niculescu, președintele ANRE, la întâlnirea cu Ditte Juul-Joergensen, Director general pentru Energie al Comisiei Europene (DG ENER).

Prețurile la energie sunt plafonate prin schema de sprijin adoptată prin OUG 27/2022 până în martie 2025, iar ANRE colaborează cu instituțiile responsabile la realizarea unei treceri lipsite de probleme către prețuri stabilite pe piețele de energie, a precizat Niculescu.

Pe 15 februarie, George-Sergiu Niculescu, președintele ANRE şi Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE au avut o întrevedere cu Ditte Juul-Joergensen, Director general pentru Energie al Comisiei Europene (DG ENER). Din partea ANRE au participat şi Claudiu Dumbrăveanu, director, Alina Tache, director, Roxana Gheorge, director și Tatiana Iosiper, șef serviciu. Din partea Comisiei Europene au participat Tudor Constantinescu, consilier principal DG ENER, Diana Barglazan, team leader DG ENER și Mara Roman, șefa adjunctă a Reprezentanței CE în România.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte relevante pentru agenda europeană precum implementarea noilor pachete legislative europene din domeniul energiei cu impact asupra activității de reglementare. A fost exprimată satisfacția pentru adoptarea reformei pieței de energie europene, care prevede, între altele, încurajarea contractelor pe termen lung prin Contracte pentru Diferență și contracte de achiziţie pe termen lung, potrivit unui comunicat al ANRE.

Totodată, a fost trecută în revistă funcționarea piețelor de energie din România, dinamica prețurilor la energie, precum și participarea companiilor energetice românești la schimburile și platformele europene.

România este în prezent un exportator net de energie, cca. 1800 MW au fost exportați în cursul zilei de ieri, iar cadrul de reglementare încurajează exportul de energie. S-a subliniat faptul că nu sunt bariere de natură economică și/sau legislativă care să împiedice participarea companiilor energetice (producători, furnizori, traderi) la operațiuni de import/export sau participarea la AggregateEU, destinația gazelor achiziționate / vândute fiind opțiunea respectivilor operatori, dictată de strategia proprie de afaceri, de conjunctura social-economică, variațiile în portofoliul de clienți etc.

George Niculescu a evidențiat rolul important pe care ANRE îl are în asigurarea unei bune funcționări a piețelor de energie din România și abordările privind integrarea unei cantități în creștere de energie produsă din surse regenerabile.

Cadrul de reglementare încurajează dezvoltarea acestui sector, în prezent avem peste 110.000 prosumatorilor care au o putere instalată de cca. 1400 MW, și tendința este de creștere, a spus președintele ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Președintele George Niculescu, la întâlnirea cu Ditte Juul-Joergensen, Director General pentru Energie al Comisiei Europene: ANRE colaborează cu instituțiile responsabile la realizarea unei treceri lipsite de probleme către prețuri stabilite pe piețele de energie”

  1. Oare, o fi întrebat-o de „taxa pe soare” daca se poate scoate sau nu din Romania? daca nu… așteptam noi ca Asociație a Prosumatorilor o audienta de cam o luna la ANRE sa-i explicam si sa-i punem domnului președinte câteva întrebări…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *