Președintele Iohannis cere noului Parlament să reexamineze Legea care interzice vânzarea acțiunilor statului la companii naționale timp de 2 ani

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Președintele Iohannis cere noului Parlament să reexamineze Legea care interzice vânzarea acțiunilor statului la companii naționale timp de 2 ani
  • Parlamentul să mai analizeze și să stabilească și efectele pe care le va produce respingerea OUG nr. 166/2020 asupra calității de beneficiar de ajutor de stat al companiilor TAROM și CE Oltenia, precum și asupra capacității de producție și/sau serviciilor oferite de acești operatori economici, în lipsa unei posibilități de utilizare în condiții de maximă eficiență a ajutorului de stat deja acordat, sau care va fi acordat în decursul perioadei de 2 ani, pentru care Legea nr. 173/2020 a stabilit interdicții

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Cererea a fost transmisă noului Președinte al Senatului, Anca Dana Dragu, înainte de Crăciun.

Sursă foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

În opinia noastră, interzicerea unor operațiuni de transfer, care asigurau fluidizarea activității economice a unor operatori economici la care statul are calitatea de acționar sau evitarea riscului falimentării sau scăderii drastice a capacităților de producție a societăților comerciale deținute de stat, poate echivala, pe fond, cu o limitare a capacității operatorilor economici direct vizați de a acționa în vederea redresării și creșterii rezilienței, deosebit de importantă îndeosebi în contextul actual, ceea ce ar contraveni, în ultimă instanță, chiar obiectivului urmărit de legiuitor, și anume protejarea intereselor naționale în activitatea economică, se precizează în cererea semnată de președintele României.

Legea nr.173/2020 interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. De asemenea, potrivit acestui act normativ, pe aceeași perioadă de timp se suspendă orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 173/2020.

Pe 9 decembrie, Curtea Constituţională a respins sesizarea Guvernului privind respingerea ordonanţei de urgenţă de modificare a legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în economie şi astfel legea este constituţională. Prin Decizia Curții Constituționale nr. 589/2020, sintagma „participațiile statului” are în sfera de cuprindere atât acțiunile și părțile sociale, ca valori mobiliare emise de societăți comerciale, cât și activele, activele funcționale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăți care desfășoară activități comerciale. Ca urmare a efectelor generate de Legea nr. 173/2020 asupra operatorilor economici la care statul deține calitatea de acționar, îndeosebi asupra societăților aflate în dificultate, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, s-a prevăzut înlocuirea în cuprinsul Legii nr. 173/2020 a sintagmei „participațiile statului” cu expresia „acțiunile deținute de stat”.

Din perspectiva consecințelor pe care, de principiu, adoptarea unei legi de respingere a unei ordonanțe de urgență le implică și ținând seama de obiectul de reglementare al Ordonanței de urgență nr. 166/2020, considerăm că este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluția de respingere a acesteia, prin raportare la necesitățile care au impus adoptarea acestui act normativ de către Guvern, și anume protejarea interesului statului în domeniul societăților la care deține calitatea de acționar și dezvoltarea acestor operatori economici în condiții de eficiență și profitabilitate, se specifică în cererea transmisă Parlamentului.

Adoptarea Ordonanței de urgență nr. 166/2020 a fost motivată de Guvern și de necesitatea contracarării consecințelor generate de Legea nr. 173/2020 asupra planurilor de restructurare elaborate de operatori care au în derulare ajutoare de stat, precum Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. sau Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.

În acest context, se solicită ca, în cadrul reexaminării legii, Parlamentul să analizeze și să stabilească, în acord cu dispozițiile art. 115 alin. (8) din Constituție, și efectele pe care le va produce respingerea OUG nr. 166/2020 asupra calității de beneficiar de ajutor de stat al companiilor vizate, dar și asupra capacității de producție și/sau serviciilor oferite de acești operatori economici, în termen de standarde, costuri sau chiar disponibilitate, în lipsa unei posibilități de utilizare în condiții de maximă eficiență a ajutorului de stat deja acordat, sau care va fi acordat în decursul perioadei de 2 ani, pentru care Legea nr. 173/2020 a stabilit interdicții.

Guvernul a modificat, la începutul lunii octombrie, legea care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de 2 ani. Potrivit unui act normativ aprobat de Guvern, a fost înlocuită sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. Ceea ce înseamnă că nu vor putea fi vândute acțiuni de la o companie de stat, însă vor putea fi înstrăinate bunuri.

Legea 173/2020 face foarte mult rău, trebuie corectată rapid! Interzicerea vânzării participaţiilor deţinute de stat la companii va duce la blocaje în activitate, insolvențe, neîncasare de dividente, a atras atenția ministrul Virgil Popescu, prezentând ca exemple: La CE Oltenia avem extraordinar de multe active sociale – biserici, cimitire, cantine, care nu aduc venituri, prinse în programul de restructurare. Uzina de la Feldioara trebuie vândută către Nuclearelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Președintele Iohannis cere noului Parlament să reexamineze Legea care interzice vânzarea acțiunilor statului la companii naționale timp de 2 ani”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *