Ultima oră: Compania austriacă OMV, proprietarul Petrom, susține că nu va renunța la managementul activelor strategice în cadrul negocierilor cu Gazprom privind un schimb de active, iar OMV Petrom nu face obiectul discuțiilor, potrivit unei declarații remisă, vineri, la solicitarea Agerpres.
„Am declarat foarte clar că nicio acțiune a OMV și, în consecință, a OMV Petrom nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere și nu s-a luat încă nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunța la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este și va fi un activ de bază, iar România rămâne o piață-cheie”, au afirmat reprezentanții OMV.
Preţul petrolului este în cădere liberă, ajungând la nivelul minim al ultimilor 14 ani. Barilul de petrol de referinţă în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a fost cotat miercuri la 29,71 dolari, coborând sub pragul de 30 de dolari pentru prima dată după 5 aprilie 2004, a anunţat organizaţia, citată de agenţia EFE.
Principalii factori care afectează preţul petrolului continuă să fie oferta excesivă de petrol de pe piaţă şi incertitudinile privind evoluţia economiei mondiale, sporite de recentele scăderi de la bursele chineze. Potrivit analiștilor, consultaţi de EFE, actuala criză dintre Arabia Saudită şi Iran ar trebui să degenereze într-un conflict mult mai grav, pentru a avea un impact semnificativ asupra preţurilor petrolului.
Urmare a scăderii prețului barilului de petrol, marile companii producătoare de petrol şi gaze naturale petroliere din lume vor continua să reducă investițiile. Potrivit Reuteres, acestea se confruntă cu cea mai lungă perioadă de reducere a investiţiilor din ultimele decenii, în condiţiile în care preţul barilului de petrol se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, însă ar urma să împrumute mai mult pentru a putea păstra nivelul dividendelor cerute de investitori.
Investiţiile globale în petrol şi gaze naturale ar urma să coboare în 2016 la 522 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, după ce, în 2015, au înregistrat un declin de 22% până la 595 miliarde de dolari, conform datelor furnizate de firma norvegiană de consultanţă Rystad Energy. Companiile americane Chevron şi ConocoPhillips au anunţat deja că au de gând să reducă bugetele de investiţii pentru 2016 cu un sfert, iar grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a informat, la rândul său, că va reduce cheltuielile cu alte cinci miliarde de dolari, dacă propunerea sa de a prelua rivalul BG Group va fi aprobată, scrie Reuters.
Companiile din industria petrolieră vor continua să scadă costurile prin diminuarea amplorii proiectelor, renegocierea contractelor cu furnizorii şi utilizarea unor tehnologii mai puţin complexe.
OMV Petrom a anunţat o reducere a investițiilor cu 30% în 2015 față de 2014, continuând în aceeași linie și în 2016. Publicația Focus –Energetic.ro a semnalat că dacă şi ţiţeiul Brent, de referinţă pe piaţa europeană, va ajunge să coboare sub pragul de 30 dolari/baril, este posibil ca OMV să vândă acţiunile de la Petrom, cel mai posibil cumpărător fiind concernul rus Gazprom. În replică, biroul de presă al grupului austriac OMV a negat că ar intenţiona să renunţe la Petrom în favoarea concernului rus Gazprom, în schimbul unor acţiuni la zăcăminte importante din Siberia!
Potrivit cotidianului austriac „Die Presse”, grupul energetic austriac OMV pregăteşte rafinăriile sale din Austria şi Germania pentru un posibil schimb de active cu Gazprom.