Interconectorul de gaze Giurgiu-Ruse: Prima conductă, funcțională

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Interconectorul de gaze Giurgiu-Ruse: Prima conductă, funcțională

Inaugurarea interconectorului Giurgiu-Ruse, respective punerea în funcțiune a firului principal, a avut loc la finele săptămânii trecute, pe malul bulgăresc al Dunării în prezența premierului bulgar Boyko Borisov, a ministrului Energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, ministrului Energiei Victor Grigorescu, a directorului Pieței Interne a Energiei la DG Energie, Klaus-Dieter Borchardt, dar și a oficialilor companiilor Bulgartransgaz și Transgaz România, precum și a reprezentanților companiilor care au executat lucrarea.

dsc_2726„Proiectul Interconectorului Giurgiu-Ruse este de maximă importanță pentru securitatea energetică a ameblor țări, atât România, cât și Bulgaria. În câteva zile, se va finaliza și conducta de rezervă, care va fi conectată la sistemele de transport naționale din România și Bulgaria. Interconectarea rețelelor de transport a gazelor naturale din regiune este rezultatul unei excelente colaborări între cele două țări. Suntem un exemplu bun pentru întreaga regiune. Aș vrea să îi felicit în mod deosebit pe colegii noștri de la Transgaz, care împreună cu specialiștii bulgari și cu echipele de constructori au reușit performanța de a finaliza lucrările cu o lună înainte de termen, după ce în ultimele luni s-a lucrat literalmente zi și noapte. Pentru Transgaz drumul abia începe după subtraversarea Dunării pentru că urmează construcția gazoductului BRUA de pe teritoriul României. Pentru noi, proiectul BRUA este o prioritate națională și am încredere că toți cei implicați realizează acest lucru și se vor ridica la înălțimea acestei responsabilități”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Tragerea pe sub Dunăre a conductei de rezervă DN 500 în lungime de 2.100 de metri a fost finalizată la data de 4 noiembrie. Datorită utilizării tehnologiei avansate, alegerii unor soluţii tehnice de succes, precum și a implicării personalului specializat, lucrările de execuție, probele de presiune, cuplarea conductei, inclusiv punerea în funcţiune a acesteia se vor finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie 2016, cu aproximativ o lună mai devreme decât era planificat.

Interconectorul România-Bulgaria face parte din proiectul coridorului de gaze naturale BRUA, prevăzut a fi finalizat în 2020. Astfel, conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România şi Ungaria, va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pieţele din Europa Centrală şi de Vest. Conducta va avea o lungime totală de 528 km, diametrul de 32″(Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *