Primarul general al Capitalei îi asigură pe bucureşteni că nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Primarul general al Capitalei îi asigură pe bucureşteni că nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, asigură bucureștenii că vor avea căldură la iarnă. „Vom avea în continuare apă caldă şi căldură în Bucureşti. Vom face toate eforturile necesare. În plus, în urma experienţei pe care deja o avem şi pentru că am încercat de la an la an această livrare să fie continuă şi de mai bună calitate şi să fie un confort mai mare pentru cetăţeni, ştim care sunt zonele vulnerabile, ştim unde trebuie să fie înlocuită conducta în mod prioritar (…) şi unde trebuie realizate reparaţiile urgente. Elementul de noutate e că anul acesta am demarat pe trei paliere atât reparaţii în zonele unde aveau loc cele mai dese şi mai grave avarii şi, în paralel, înlocuirea ţevii uzate cu ţeavă nouă, de bună calitate şi cu o tehnologie modernă”, a afirmat Gabriela Firea într-o conferință de presă.

Aceasta a anunțat că, în câteva zile, îi va da în judecată pe administratorii judiciar și special ai ELCEN pentru “defăimare“.„În ce priveşte atacurile la adresa mea personal şi cele la imaginea PMB şi a primarului general, mă voi adresa instanţei. Cred că administratorii judiciar și special ai ELCEN trebuie să înţeleagă că suntem în România, într-o ţară europeană, şi nu în vestul sălbatic. Nu e normal ca relaţiile dintre noi să nu fie unele armonioase, colegiale, pentru că împreună trebuie să asigurăm agentul termic pentru populaţie. Ei profită de faptul că interfaţa cu cetăţenii o avem noi, PMB, prin RADET, şi stau pitiţi şi vor să încaseze facturi foarte umflate”, a declarat Firea, scrie focus-energetic.ro

Primarul general se va adresa Guvernului să dea o ordonanţă de urgenţă privind plata facturilor ELCEN de către RADET, deoarece, potrivit actualelor prevederi, regia va trebui să achite mereu penalităţi, existând un ecart între momentul în care încasează banii şi cel în care trebuie să plătească. “Din suma vehiculată ca şi datorie, de 3,8 miliarde lei, 1,2 miliarde lei reprezintă aceste majorări, penalităţi, dobânzi, nicidecum factura principală. Am făcut demersuri la Ministerul Energiei fără niciun răspuns până acum, de aceea consider că trebuie să fac următorul pas şi să nu mai aşteptăm din partea ministerului sau ANRSC-ului să se dea un ordin prin care să avem posibilitatea să plătim ori factura la 40 zile, nu la 30 zile, deci o prelungire a termenului, ori schimbarea modului de facturare, deoarece ELCEN nu a dorit să schimbe această modalitate prin discuţiile directe care au avut loc de 3 ani şi atunci consider că 3 ani sunt prea mult pentru a rezolva o astfel de problemă”, a explicat Gabriela Firea.

Dacă nu se modifică planul de reorganizare, administratorul judiciar al RADET este pregătit să ceară falimentul. Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentant al Rominsolv, a precizat: „Din păcate, condiţiile legale ne obligă la aşa ceva, doar că urmează să introducem nişte cereri de explicaţii şi după aceea urmează să introducem o cerere la judecătorul sindic, care să oblige să modifice în mod realist planul de reorganizare (n.r. – al ELCEN), iar dacă nu o face, probabil că acesta va fi finalul nefericit”.

Ce spun sindicaliștii de la ELCEN

Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale București (ELCEN) a transmis o scrisoare deschisă primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în care trage un nou semnal de alarmă. Sindicaliștii spun că nu vor rămâne pasivi la faptul că Primaria Municipiului București (PMB) nu onorează obligația de a plăti gazul natural cu care se produce agentul termic pentru a încălzi cetățenii Bucureștiului. Aceștia acuză că, de fapt, PMB țintește să aducă ELCEN în faliment și periclitează locurile de muncă a peste 1.800 de salariați.

“De 10 ANI instituția Primăriei Municipiului București NU își onorează datoriile către ELCEN așa cum ar fi trebuit și acesta este rezultatul “muncii” sale (n.r. – Gabriela Firea): RADET în faliment în mandatul primarului care promitea “rezolvarea” problemei termoficării în București. Ați dus RADET în faliment, nu ați delegat serviciul către o societate legală (să nu uităm modul în care ați tratat și tratați problema societății Energetica/Termoenergetica!), urmăriți falimentul ELCEN deoarece datoriile se adună și, de fapt, urmăriți DISTRUGEREA TERMOFICĂRII BUCUREȘTIULUI. Dorim în mod expres explicații de la Administratorul Judiciar al RADET, de pe ce piață de energie termică are de gând să cumpere termie pentru bucureșteni, ca să ne luăm și noi, salariații ELCEN, căci tot din sistemul centralizat ne încălzim! Există ALTE capacități de producere a energiei termice care pot da căldură către aprox. 600.000 de apartamente și 9.500 de instituții?“, precizează sindicaliștii ELCEN în scrisoare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *