Exclusiv: Primele informații de la Ministerul Economiei pe tema exceptărilor de la plata certificatelor verzi

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Exclusiv: Primele informații de la Ministerul Economiei pe tema exceptărilor de la plata certificatelor verzi

• 37 companii exceptate de la plata CV
• 7 TWh – cantitatea de energie exceptată de obligația de a cumpăra certificate verzi pentru anul 2015
• Impactul asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat)–3 bani/KWh
• Operatorii economici, scutiți de la 1 ianuarie 2015

Becuri-electrice-300x225

Exceptările de la plata certificatelor verzi sunt ținute la mare secret la Ministerul Economiei! După mai bine de un an de când statul român a decis să vină în sprijinul marilor companii consumatoare de energie, nu se cunoaște decât numărul celor care au beneficiat deja de scutiri.

Care sunt companiile de pe lista ministerului, câte certificate verzi sunt exceptate de la plată în 2015 (dar în 2016), care este cantitatea totală de energie electrică care se exceptează de la plata certificatelor verzi în aceeași perioadă, dar impactul exceptărilor asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat) sunt o parte dintre întrebările pe care le-am adresat Ministerului Economiei. Biroul de presă ne-a trimis informațiile furnizate de Direcția de specialitate din minister, ca răspuns la solicitarea InvesTenergy.

Redacția: Câte companii sunt exceptate de la plata certificatelor verzi până la acest moment?

Ministerul Economiei: Până în prezent au fost exceptate de la plata certificatelor verzi 37 companii. În ceea ce privește alte informații referitoare la companiile care au beneficiat de aceste exceptări, în conformitate cu art. 104-106 din Orientările comunitare privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014- 2020
(http://www.minind.ro/hg_495/orientari_mediu_energie_romana.pdf), aceste informatii vor fi facute publice cel mai devreme în termen de 6 luni de la data când a fost emis acordul pentru exceptare și cel mai târziu începând cu 1 iulie 2016.

Nota redacției: Ministerul Economiei a anunțat, la jumătatea lunii iunie, că primele 14 companii din România au fost exceptate de la plata certificatelor verzi, în proporție de 40% până la 85%, funcție de consumurile de energie. Este posibil, potrivit informării primite, să aflăm care sunt companiile scutite până la finele anului în curs!

Redacția: Care este estimarea privind numărul de companii exceptate până la sfârșitul anului în curs?

Ministerul Economiei: Estimăm ca până la finele anului să primeasca aceste exceptări un număr de 39-40 companii.

Redacția: Care este cantitatea de energie exceptată de obligația de a cumpăra certificate verzi pentru anul 2015 și pentru anul 2016?

Ministerul Economiei: Cantitatea estimată pentru anul 2015 este de cca. 7TWh. Pentru anul 2016, la acest moment, nu poate fi estimată cantitatea pentru că în cursul anuluii viitor se pot primi cereri de exceptare și de la alți operatori economici.

Redacția: Apreciați care va fi impactul asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat) datorită acestor exceptări?

Ministerul Economiei: Impactul estimat este de 3 bani/KWh.

Redacția: Cum vor fi afectați producătorii de energie din surse regenerabile de exceptarea marilor consumatori?

Ministerul Economiei: Acest aspect este în responsabilitatea ANRE.

Redacția: Care este numărul total de locuri de muncă în companiile exceptate?

Ministerul Economiei: Numărul de locuri de muncă estimat este de 30.000.

Redacția: Vă rog să precizați de când este operațională exceptarea: din momentul aprobării date de Ministerul Economiei?

Ministerul Economiei: Ţinând cont de prevederile art .3 alin. 1. din HG 495/2014 cu completările şi modificările ulterioare, care prevede că “ Exceptarea … se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi … începând cu anul în care a fost obţinut Acordul de exceptare”, rezulta că operatorii economici sunt exceptați de la plata contravalorii certificatelor verzi începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Pe cale de consecinţă, conform art. 3 alin. 2, furnizorul întreprinderii care a obţinut Acordul, “…este exceptat de la obligaţia de a achiziţiona un număr de certificate verzi aferente cantităţii de energie livrate clientului său beneficiar al Schemei de ajutor de stat” începând cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2015.

Citiți și Noi controverse pe scutirea de certificate verzi a marilor consumatori de energie: acordurile de exceptare, cu aplicare retroactivă!?


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *