Primul furnizor concurențial de energie dedicat consumatorilor casnici – EVA Energy este prima victimă a OUG 114. Peste 17.000 clienți, preluați de FUI

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Primul furnizor concurențial de energie dedicat consumatorilor casnici – EVA Energy este prima victimă a OUG 114. Peste 17.000 clienți, preluați de FUI
  • ANRE a fost sesizată de Transelectrica că licenţiatul EVA Energy, aflat în insolvență, nu mai are asumată responsabilitatea echilibrării pentru punctele de racordare ale clienţilor din portofoliu și că nu mai este asigurată furnizarea energiei electrice din nicio sursă a locurilor de consum

Prima victimă a OUG 114: după mai bine de 2 ani de insolvență, EVA Energy- primul furnizor concurențial dedicat inclusiv consumatorilor casnici – își încheie activitatea pe piața de energie. Toți clienții casnici ai societății – peste 17.000 – vor fi preluați de furnizorii de ultimă instanță.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei s-a sesizat în acest caz, urmare a unei scrisori primite de laTranselectrica, în data de 19 februarie, prin care se informează că, începând cu data de 15.02.2019, licenţiatul EVA ENERGY  nu mai are asumată responsabilitatea echilibrării pentru punctele de racordare ale clienţilor din portofoliu.

Practic, licenţiatul EVA ENERGY nu mai are asumată responsabilitatea echilibrării pentru punctele de racordare ale clienţilor din portofoliu, a locurilor de consum aflate în portofoliul societății  la data de 14.02.2019 pentru care nu mai este asigurată furnizarea energiei electrice din nicio sursă, în baza prevederilor Legii nr. 123/2012.

Locurile de consum pentru care furnizorul EVA ENERGY SA nu mai îndeplinește condiția de asumare a responsabilității financiare pentru plata dezechilibrelor se află în zonele de activitate ale furnizorilor de ultimă instanță obligați: CEZ Vânzare, ENEL Energie Muntenia, ENEL Energie, E.ON Energie România și Electrica Furnizare, se precizează într-o informare a ANRE.

La finele anului 2017, Eva Energy a intrat în insolvenţă. Compania și-a cerut insolvența din cauza prețurilor mari de pe piața energetică din acea perioadă. Este o insolvență preventivă, reorganizăm business-ul, nu ieșim de pe piață, a declarat  la acea vreme Christian Hagmann, fondatorul companiei.

ANRE a notificat furnizorii de ultimă instanţă obligați CEZ Vânzare S.A., ENEL Energie Muntenia S.A., ENEL Energie S.A., E.ON Energie România S.A. și Electrica Furnizare S.A., precum și operatorii de distribuție Delgaz Grid S.A., E-Distribuţie Banat S.A., E-Distribuţie Dobrogea S.A., EDistribuţie Muntenia S.A., Distribuție Energie Oltenia S.A., Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A., Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A., Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Societatea Flavus Investiţii și ENEV Avrig preluarea, începând cu data 15.02.2019 (data de la care licenţiatul EVA ENERGY SA nu mai are asumată responsabilitatea echilibrării pentru punctele de racordare ale clienţilor din portofoliu), a locurilor de consum aflate în portofoliul societății EVA ENERGY SA la data de 14.02.2019 pentru care nu este asigurată furnizarea energiei electrice din nicio sursă.

În concluzie, începând cu data de 15.02.2019 şi până la data trecerii locurilor de consum preluate, în condiţiile legii şi ale reglementărilor în vigoare, la un furnizor concurențial, furnizarea de energie electrică şi facturarea consumului de energie electrică pentru aceste locuri de consum, va fi asigurată de către furnizori de ultimă instanţă obligați menționați anterior.

EVA Energy SA a intrat în insolvenţă pe 18 august 2017. Înfiinţată în decembrie 2012, societatea a deținut licenţe pentru furnizarea de energie electrică, dar şi pentru gaze. A fost primul furnizor de energie electrică ce a oferit o alternativă şi consumatorilor casnici.

Cu sau fără această suprataxare, OUG 114 va aduce schimbări majore pe piaţa energiei prin revenirea, după liberalizare, la reglementarea preţurilor pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 3 ani. O astfel de măsură anulează concurenţa în piață. Dacă furnizorii de ultimă instanță nu sunt afectați în ce privește portofoliile de clienți, cei din piața concurențială vor trebui să se reinventeze, să vină cu noi strategii de business. Furnizorii concurențiali sunt puși în situația în care, în loc să-și atragă clienți în portofoliu, vor asista neputincioși la migrarea propriilor clienți către furnizorii de ultimă instanță. Ba, mai mult, respectând cerințele reglementatorului, le oferă informațiile necesare clienților pentru a reveni la furnizarea reglementată.

Specialiști în domeniu apreciază că urmează să vedem multe insolvențe/falimente în rândul furnizorilor mici și mijlocii. EVA Energy este prima victimă a OUG 114. Ce sau cine urmează?

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Primul furnizor concurențial de energie dedicat consumatorilor casnici – EVA Energy este prima victimă a OUG 114. Peste 17.000 clienți, preluați de FUI”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *