Profitul Conpet a crescut cu 9% în primul semestru

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Profitul Conpet a crescut cu 9% în primul semestru

A crescut profitul al Conpet. În primul semestru al acestui an, compania a înregistrat un profit net de 40,39 milioane lei, cu 3,35 milioane lei (9%) mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 37,04 milioane lei, conform datelor financiare remise Bursei de Valori Bucureşti. Creşterea profitului s-a realizat ca urmare a scăderii costurilor operaţionale și majorării altor venituri din exploatare. EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a crescut de la 63,13 milioane lei la 68,22 milioane lei.

Profitul activităţii de exploatare a înregistrat o creştere de 3,14 milioane lei, în condiţiile scăderii volumului de transport cu 2,44 milioane le, generată de scăderea cantităţilor transportate cu 246.000 tone. Această situaţie s-a datorat închiderii rafinăriei Lukoil Ploieşti pentru a se efectua revizia tehnologică, în perioada 25 februarie – 5 aprilie 2017 şi scăderii cantităţilor transportate pentru OMV Petrom pe subsistemul de ţară, explică reprezentanții Conpet.  Veniturile din exploatare au crescut cu 2,4% faţă de prevederile bugetare şi 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Faţă de prevederile bugetate, veniturile din transport au înregistrat o creştere cu 4,98 milioane lei (2,9%) din depăşirea cantităţilor bugetate cu 123.000 tone.Veniturile din serviciile de transport ţiţei, gazolină şi condensat deţin o pondere 90,9% în totalul veniturilor din exploatare.

Societatea a realizat venituri şi din alte activităţi, diferite de serviciul de transport, în valoare de 2,2 milioane lei, reprezentând închirieri de terenuri şi echipamente de telecomunicaţii, manevră vagoane, vânzare de material tubular etc.

Cheltuielile de exploatare și cele operaţionale au scăzut, însă costul pe tonă transportată a crescut cu 5% (de la 44,14 lei/tonă 2016 la 46,36 lei/tonă 2017), ca urmare a scăderii cantităţii totale transportate.

Investiţiile realizate în primele 6 luni ale anului 2017 au fost în valoare de 14,719 milioane lei, din care: cota de modernizare – 11,531 milioane lei; surse proprii (profit) – 3,188 milioane lei.

Conpet oferă servicii specializate de transport petrolier prin conducte şi cu vagoane cisternă pe calea ferată (CF), asigurând aprovizionarea rafinăriilor cu ţiţei şi derivate ale acestuia din producţia internă şi din import.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *