Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 60% în primul semestru. Cosmin Ghiță, Director General: “Avem un rezultat bun la șase luni, care vine dintr-o strategie foarte bună de vânzări”

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 60% în primul semestru. Cosmin Ghiță, Director General: “Avem un rezultat bun la șase luni, care vine dintr-o strategie foarte bună de vânzări”

Nuclearelectrica se prezintă cu un profit net de 290,661 milioane lei după primele șase luni ale acestui an, în creștere cu 59,4% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor financiare ale companiei, prezentate de  Directorul General al companiei, Cosmin Ghiță, într-o conferință de presă.

„În perioada de 6 luni încheiata la 30 iunie 2019, SNN a obținut un profit net de 290.661 mii lei. Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere cu 69,2%, iar EBITDA o creștere cu 31,1% față de aceeași perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 20,1%, influențate de creșterea cu 22% a veniturilor din vânzarea energiei electrice”, se specifică în raportul companiei

“Avem un rezultat  bun la șase luni, care vine dintr-o strategie foarte bună de vânzări, cu o gestionare a riscului”, a declarat Cosmin Ghiță.

“Strategia noastra a vizat vânzarea pe piața centralizată a produselor pe termen lung, a fost un pariu câștigat, care ne-a ajutat foarte mult. Noi nu intrăm pe produse de vârf, nu am vrut să avem o politică agresivă, care să ne ducă la risc din punctul de vedere al echilibrului comercial. Suntem producător în banda”, precizat șeful SNN.

Potrivit raportului companiei, productia bruta de energie electrica a celor doua unitati operationale ale CNE Cernavoda a fost de 5,368 milioane MWh in semestrul I al anului 2019, din care 4,919 milioane MWh au fost livrati in Sistemul Energetic National. Fata de aceeasi perioada a anului anterior, cantitatea de energie electrica vanduta pe piata concurentiala a contractelor bilaterale a crescut cu 9%, beneficiind de o crestere a pretului mediu de vanzare pe aceasta piata cu 18% (pret fara Tg), in timp ce cantitatea de energie electrica vanduta pe piata spot (PZU) a scazut cu 35%, in conditiile inregistrarii unui pret mediu de vanzare pe aceasta piata mai mare cu 38% (pret fara Tg).

Societatea a vandut aproximativ 0,1% din energie pe piata reglementata la pret reglementat. Pentru anul 2019, pentru respectarea prevederilor Ordonantei 114/2018, ANRE a stabilit o cantitate de energie electrica de vandut de catre SNN pe contracte reglementate de 1.377 GWh (din care 6,1 GWh pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019), urmand ca pentru anii urmatori obligatiile de vanzare pe baza de contracte reglementate atribuite SNN sa se stabileasca la un nivel maxim de 65% din cantitatea de energie electrica livrata. ANRE a stabilit pentru SNN un pret reglementat de 188,33 lei/MWh (fara Tg).

 „Energia nucleara este a doua cea mai ieftina sursa de energie din sistem, singura care este disponibila 100%, astfel ca cred ca majorarea productiei de energie din surse nucleare va duce la crestere competitivitatii in economie”, a subliniat Cosmin Ghiță.

Cantitatile de energie electrica vandute pe piata concurentiala a contractelor bilaterale au reprezentat o cota procentuala de 86% din volumul total al energiei electrice vandute. Pretul mediu de vanzare pe contractele bilaterale a fost de 233,66 lei/MWh (cu Tg inclus), inregistrand o crestere de 18,2% fata de pretul mediu inregistrat in semestrul I al anului 2018. Cantitatea de energie electrica vanduta pe baza de contracte, pe piata spot (PZU) precum si pe PE este de 5,112 milioane MWh, cu 2,9% peste programul de vanzari si cu 0,26% mai mica fata de cantitatea de energie electrica vanduta in aceeasi perioada a anului 2018. Pe piata spot (PZU), s-a vandut o cantitate de energie electrica reprezentand 13,5% din volumul total de vanzari, fata de o cota procentuala de 20,6% inregistrata in aceeasi perioada a anului 2018. Pretul mediu de vanzare a energiei pe PZU realizat de SNN in semestrul I al anului 2019 a fost de 218,64 lei/MWh (cu Tg inclus), fata de 158,73 lei/MWh (cu Tg inclus) in aceeasi perioada a anului 2018.

Veniturile realizate de SNN pe piata de energie electrica aferente livrarilor de energie electrica din semestrul I al anului 2019 sunt de 1,183 miliarde lei, mai mari cu 0,16% fata de veniturile bugetate pentru primele sase luni si respectiv mai mari cu 21,8% fata de realizarile din aceeasi perioada a anului anterior.

Valoarea totala a programului de investitii al SNN pentru anul 2019 este de 256,548 milioane lei. Gradul de realizare al investițiilor pe primul trimestru este 53%, target-ul impus de Ministerul Energiei fiind 60%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 60% în primul semestru. Cosmin Ghiță, Director General: “Avem un rezultat bun la șase luni, care vine dintr-o strategie foarte bună de vânzări””

  1. Frumoase vorbe.Daca ne spuneti ca aveti bani sa realizati grupurile energetice 3-4 ,ar fi intradevar o realizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *