Programul Casa Verde Fotovoltaice, mult prea întârziat pe motive de pandemie și volum foarte mare de documente! Șefa AFM își cere scuze și face promisiuni pentru sesiunea din toamnă: simplificarea procesului de înscriere, micșorarea duratei evaluării proiectelor, extinderea plajei de instalatori

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Programul Casa Verde Fotovoltaice, mult prea întârziat pe motive de pandemie și volum foarte mare de documente! Șefa AFM își cere scuze și face promisiuni pentru sesiunea din toamnă: simplificarea procesului de înscriere, micșorarea duratei evaluării proiectelor, extinderea plajei de instalatori
  • Un nou ghid de finanțare a programului, în consultare publică

Românii vor/mai vor să devină prosumatori, să își producă singuri energia electrică. Interes există, dovadă fiind și numărul mare – 26.000 persoane –  care au aplicat la programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM. Estimările erau optimiste: până la finele anului, cu bani de la AFM, o să fie peste 34.000 de prosumatori, la care se adaugă cei care își montează pe cont propriu.

Între timp, entuziasmul românilor a scăzut considerabil. A trecut mai bine de un an și jumătate de la începerea programului AFM și nu avem nici un prosumator! Lung și anevoios e drumul prosumatorului în România!  Cu toate bâlbele și ineficiența dovedită în gestionare, Adminstrația Fondului pentru Mediu riscă să transforme un program care se anunța de succes într-un fiasco.

La AFM se mai lucrează la finalizarea miilor de contestații transmise de aplicanți. Termenul a fost depășit, dar ce mai contează la cât de mult s-a întârziat cu acest program. Oricum nimeni nu-i trage la răspundere pe cei de la AFM!!! Ar trebui să o facă Ministrul Mediului, Costel Alexe, dar acesta nu se grăbește! Greenpeace Romania și PATRES au transmis nenumărate sesizări la autorități, solicitându-se deblocarea programului.

Un răspuns a venit vineri, 24 iulie, de la AFM, printr-un comunicat. Chiar dacă a anunțat că una sunt informațiile pentru presă, alta cele pentru cetățeni, instituția se adresează tot prin comunicate/informări. Cum ar putea să facă altfel, când aceasta este metoda corectă și la îndemână?!

Iată că șefa AFM își cere scuze pentru întârziere…„În acest moment, analiza contestațiilor transmise în aplicația informatică este finalizată în procent de peste 95%, iar listele finale vor fi publicate săptămâna viitoare. Ne cerem scuze pentru faptul că analiza acestora a durat mai mult timp, dar în contextul actual, având în vedere atât restricțiile cauzate de pandemie, cât și volumul foarte mare de documente supuse analizei, AFM a depus eforturi consistente pentru a le soluționa în cel mai scurt timp. Până în prezent, am transmis spre semnare peste 4.500 de contracte, beneficiarii având un termen de 8 luni în care pot finaliza instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice”, este declarația transmisă de Andreea Kohalmi – Szabo, președinte AFM, citată în comunicatul de presă publicat pe site-ul instituției.

Vedem că se fac, din nou, promisiuni: că listele finale vor fi publicate săptămâna aceasta, că vor fi semnate 4.500 contracte și prin aprilie anul viitor vom vedea instalate panourile fotovoltaice. S-a întârziat pe motiv de pandemie și volum mare de documente, sunt explicațiile oferite aplicanților la program.

Chiar dacă nu s-au descurcat cu programul, cei de la AFM sunt optimști că lucrurile vor merge bine la noua sesiune din toamnă. Să sperăm că vor fi și aplicanți interesați dată fiind dezamăgirea în masă față de modul în care instuția a gestionat situația până acum.

AFM a mai găsit un vinovat: Ghidul programului!  Așa că s-a decis să se lucreze la un nou ghid. Sunt lansate consultări publice, iar cei interesați sunt invitați să contribuie cu propuneri la îmbunătățirea ghidului de finanțare a Programului Național Casa Verde Fotovoltaice.

„Începând de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.), vom organiza consultări pentru ghidul aferent noii sesiuni a Programului Național Casa Verde Fotovoltaice, pe care dorim să o lansăm în această toamnă. Noul program va aduce modificări majore. Îmi doresc simplificarea procesului de înscriere, precum și micșorarea duratei evaluării proiectelor și extinderea plajei de instalatori”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo, citată în comunicat.

Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii pot obține până la20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Programul Casa Verde Fotovoltaice, mult prea întârziat pe motive de pandemie și volum foarte mare de documente! Șefa AFM își cere scuze și face promisiuni pentru sesiunea din toamnă: simplificarea procesului de înscriere, micșorarea duratei evaluării proiectelor, extinderea plajei de instalatori”

  1. As vre si eu sa intru in randul Lumi , am o casa la 7 km de Orasul Focsani spre Bucuresti , nu am energie electrica ,, as dori si eu sa vina nepoti pe la noi , dar ,nu AVEM CE-I OFERII, DACA PUTETI , SA -MI SPUNETI CUM POT SI EU BENEFICIA DE ACEST PROGRAM ,-CASA VERDE, PANOURII FOTOVOLTAICE, , VA MULTUMESC ,!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *