Proiect HG: 12,77 milioane lei de la buget pentru 1.000 disponibilizaţi de la CEO

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiect HG: 12,77 milioane lei de la buget pentru 1.000 disponibilizaţi de la CEO

În 2017, Complexul Energetic Oltenia va disponibiliza 1.000 de angajați. Ministerul Energiei propune alocarea sumei de 12,77 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale pentru avceștia, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul ministerului.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea alocării sumei de 12.774 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru anul 2017 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru un număr de 1.000 de persoane disponibilizate în anul 2017 din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ. Pentru anul 2018, suma necesară a fi alocată este de 28,6 milioane de lei, pentru 2019 – 20,5 milioane de lei, iar pentru 2020 – 4,7 milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) și-a propus să disponibilizeze în total 1.740 de angajaţi în perioada 2017 – 2018, din care 1.000 de angajaţi în acest an, jumătate faţă de planurile iniţiale, conform Planului de restructurare, reorganizare şi eficientizare revizuit. Reprezentanții Ministerului Energiei susțin că la dimensionarea planului, compania a ţinut cont şi de faptul că, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, Sistemul Energetic Naţional (SEN) a demonstrat că este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt. De asemenea, asigurarea combustibilului necesar pentru cele 11 blocuri energetice disponibile a fost imposibilă, deoarece nu au fost emise hotărârile de guvern pentru exproprierea pe cauză de utilitate publică a proprietăţilor din coridoarele Jilţ şi Roşia, prin urmare sunt necesare lucrări tehnologice care impun o forţă de muncă însemnată. La 31 decembrie 2016, compania avea 14.332 de salariaţi.

„Este iraţional ca CE Oltenia să disponibilizeze personal şi implicit să închidă capacităţi de producţie, în condiţiile în care grupurile energetice ale companiei sunt conforme cu legislaţia de mediu, iar alte companii nu respectă aceste prevederi. Nu este normal ca un producător de energie al cărui cost de producţie este mai mare decât al CE Oltenia să fie lăsat să funcţioneze reducând şi profitul şi consumând un combustibil foarte valoros şi ale căror rezerve sunt spre epuizare (gaz), iar CE Oltenia să-şi disponibilizeze salariaţii în condiţiile în care costul de producţie al companiei este mult mai mic decât al acelui producător”, susțin reprezentanţii CEO.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *