Proiect HG în dezbatere publică: Companiile petroliere, obligate să asigure stocurile minime de urgență de țiței pe 2016

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Proiect HG în dezbatere publică: Companiile petroliere, obligate să asigure stocurile minime de urgență de țiței pe 2016

OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Petrotel-Lukoil, MOL România Petroleum Products, Oscar Downstream şi Air BP Sales România vor avea obligația să constituie împreună stocurile minime de urgenţă pentru ţiţei şi/sau produse petroliere în 2016.

exploatare-titei

Potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Energiei, cele șase companii petroliere din România vor constitui, în acest an, stocurile minime de urgenţă pentru ţiţei şi/sau produse petroliere în volum total de 1,23 milioane tone echivalent petrol (tep). În anul 2016, stocurile  minime pentru tiţei şi /sau produse petroliere se constituie exclusiv ca stocuri de urgenţă.

Statul nu mai constituie stocuri minime de ţiţei şi produse petroliere din 2014, obligaţie care revine doar companiilor mari, care au rezultate financiare bune şi își permit să constituie astfel de stocuri. Statul a rămas cu obligația de control în ceea ce priveşte îndeplinirea de către companii a acestor stocuri.

În cadrul capitolului 14 „Energie” România şi-a asumat angajamentul  de a constitui stocuri minime de ţiţei/produse petroliere şi de a implementa la nivel naţional, în mod unitar şi eficient, dispoziţiile relevante cuprinse în legislaţia Uniunii Europene din domeniu. Ministerul Energiei este autoritatea care coordonează şi supraveghează stocurile minime de ţiţei şi produse petroliere, potrivit Legii nr. 360/2013.

Conform proiectului de HG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, în dezbatere publică, finanţarea stocurilor de urgenţă se va face din sursele proprii ale companiilor petroliere. Acestea vor menţine, potrivit legii, ponderea minimă de o treime produse petroliere.

Pentru calcularea nivelului stocurilor minime în anul 2016 a fost utilizat indicatorul referitor la „totalul livrărilor brute interne observate” din anul 2015.

Prin prezentul proiect de act  normativ, ministerul propune:

– Constituirea stocurilor  minime pentru tiţei şi /sau produse petroliere exclusiv ca stocuri de urgenţă în anul 2016;

– Stabilirea nivelului stocurilor de urgenţă pentru fiecare operator economic nominalizat, potrivit legii;

Finanţarea stocurilor de urgenţă  constituite de operatorii economici  se va realiza din sursele proprii ale acestora, în conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (6) din Legea nr. 360/2013.

Nivelul stocurilor de urgenţă – menţinând ponderea minimă de o treime produse petroliere, va fi exprimat în tone echivalent petrol (t.e.p.).

– Menținerea și aplicarea modalităţii de calcul simplificate, aplicată și anul anterior, conform căreia operatorii economici nominalizați îndeplinesc obligaţia de a menţine stocurile aferente respectând ponderea stabilită de minim 1/3 produse petroliere, conform prevederilor legale. Utilizând această modalitate, s-a constatat îmbunătăţirea procedurii de lucru şi comunicare, între minister şi operatorii economici nominalizaţi pentru a constitui stocuri de urgenţă pe  de-o parte, şi pe de altă parte între minister şi Comisia Europeană în ceea ce priveşte raportarea cât mai acoperitoare în sensul directivei .


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *