Proiectul Neptun Deep: Forajul este planificat să înceapă în 2025, primele cantități de gaze vor fi livrate în 2027. OMV Petrom a atribuit peste 80% din valoarea contractelor de execuție     

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Proiectul Neptun Deep: Forajul este planificat să înceapă în 2025, primele cantități de gaze vor fi livrate în 2027. OMV Petrom a atribuit peste 80% din valoarea contractelor de execuție     
  • A fost semnat contractul pentru platforma de foraj Transocean Barents
  • Halliburton Romania va asigura serviciile integrate de foraj

OMV Petrom comunică progresele făcute în implementarea proiectului Neptun Deep. Potrivit unui comunicat, compania a semnat un acord cu o valoare estimată de 325 de milioane de euro[1] pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents, pentru o perioadă minimă de un an și jumătate. De asemenea, a fost semnat un contract de aproximativ 140 de milioane de euro cu Halliburton România pentru servicii integrate de foraj. Acestea se adaugă contractului de 1,6 miliarde de euro anunțat anterior cu Saipem pentru instalațiile offshore, precum și altor contracte mai mici.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, precizează: „Odată cu atribuirea contractelor pentru platforma de foraj și pentru serviciile integrate de foraj, OMV Petrom a asigurat peste 80% din acordurile de execuție necesare livrării proiectului Neptun Deep.

Lucrăm cu contractori și furnizori internaționali de renume, care au abilitățile și experiența necesare pentru a livra acest proiect complex. De asemenea, contăm pe experiența furnizorilor noștri locali, care cunosc specificul mediului românesc, astfel încât să obținem cele mai bune rezultate posibile pentru proiectul Neptun Deep. Cel mai important obiectiv al nostru este să începem producția în siguranță și cu respectarea bugetului, în 2027, împreună cu partenerul nostru Romgaz și să sprijinim România în tranziția sa spre a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE. „

Acordul pentru platforma de foraj semi-submersibilă de generația a șasea include echipajul și serviciile asociate, produsele, echipamentele și materialele necesare. Transocean Barents este o platformă de foraj de ultimă generație, cu un sistem de poziționare dinamică Clasa 3, ancore și platforme RAM duale, ceea ce înseamnă că poate funcționa eficient atât în locațiile noastre de mică adâncime, cât și în cele de mare adâncime. Mobilizarea pentru Marea Neagră este programată să înceapă spre sfârșitul anului 2024, iar activitățile de foraj sunt planificate pentru 2025. În total, vor fi forate 10 probe.

Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe asigură servicii integrate de foraj. Experiența internațională și locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii, ar fi cimentarea, forajul direcțional și echiparea sondelor.

Cu aceste angajamente recente, OMV Petrom si ROMGAZ sunt pe cale să livreze în siguranță primele cantități de gaze naturale din Neptune Deep în 2027, cu respectarea bugetului de până la 4 miliarde de euro estimat pentru investițiile totale.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producție, unul pentru Pelican Sud și două pentru Domino, rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la țărm, la Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (Digital Twin). Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a rezervorului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la țărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menținerea emisiilor din proiectul Neptune Deep la un nivel minim, semnificativ sub normele industriei.

În luna august a acestui an, compania a semnat un acord cu Saipem S.p.A. și Saipem România SRL cu o valoare totală estimată de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune a instalațiilor maritime din cadrul proiectului Neptun Deep. În plus, contractul include testarea și punerea în funcțiune pentru stația de măsurare a gazelor naturale și pentru secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze naturale.

Transocean este un important furnizor internațional de servicii, pe bază de contract, de foraj offshore pentru sonde de petrol și gaze naturale. Transocean este specializată în activități foraj offshore în sectoare dificile din punct de vedere tehnic la nivel global, cu un accent deosebit pe serviciile de foraj la mare adâncime și medii pline de provocări și operează o flotă de platforme de foraj offshore cu cele mai înalte specificații din lume. Transocean deține sau are participații parțiale și operează o flotă de 37 de unități mobile de foraj offshore, constând din 28 de platforme pentru ape ultra adânci și nouă platforme de mediu dificil. În plus, Transocean construiește o navă de foraj de foarte mare adâncime.

Halliburton Haliburton este unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de produse și servicii pentru industria energetică. Fondată în 1919, creează tehnologii, produse și servicii inovatoare care ajută clienții să-și maximizeze valoarea pe tot parcursul ciclului de viață al unui activ și să promoveze un viitor energetic durabil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *