Propunere legislativă, aprobată de Senat. CE Oltenia, CE Hunedoara şi CET GOVORA ar putea fi scutite de la plata certificatelor verzi. Cine suportă acest ajutor de stat?

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Propunere legislativă, aprobată de Senat. CE Oltenia, CE Hunedoara şi CET GOVORA ar putea fi scutite de la plata certificatelor verzi. Cine suportă acest ajutor de stat?

Societățile Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora ar putea fi exceptate de la plata certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui. O propunere legislativă – L 538/2018, semnată de peste 20 de senatori și deputați PSD și ALDE, ce modifică Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din surse regenerabile de energie, a fost adoptată ieri, 17 octombrie, de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Modificarea a fost propusă ca urmare a faptului că schema de ajutor de stat prin certificate verzi, de susținere a producerii energiei din surse regenerabile a afectat costurile producătorilor de energie din surse convenționale, conducând la creșterea prețului final către consumator, se menționează în nota de fundamentare a actului normativ. Se susține, totodată, că producătorii de energie pe bază de cărbune sunt în situația de a sprijini politicile de mediu o data prin cumpărarea de certificate de carbon și a doua oară prin achiziția de certificate verzi pentru consumul de nergie electrică pentru cărbune. Astfel, producătorii pe bază de cărbune sunt afectați în raport cu producătorii de E- SRE, cât și cu Hidroelectrica și Nucleareelectrica.

Valoarea certificatelor verzi conduce la creșterea costurilor de producție a cărbunelui și afectează competitivitatea CE Oltenia, afirmă inițiatorii propunerii legislative.

De partea cealaltă, producătorii de E-SRE ridică o serie de întrebări/aspecte. Odată inițiată aceasta lege, ce îi oprește și pe restul producătorilor de energie electrică să ceară exceptarea obligației de a achiziționa certificate verzi pentru energia folosită la extragerea gazului sau a petrolului?

“În expunerea de motive se face referire doar la 3 societăți (CE Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora) iar acest lucru este o vadită discriminare între acești producători menționați și restul producătorilor. De asemenea, în expunerea de motive, inițiatorii PSD+ALDE nu  vorbesc nimic despre cum se vor redistribui aceste certificate verzi care nu vor fi cumpărate. Vor trebui ele, la fel ca în cazul HG 495/2014 să fie suportate de restul consumatorilor, inclusiv cei casnici? Mai trebuie menționat faptul că fiind vorba despre un ajutor de stat, din raportul acestei propuneri legislative lipsește avizul din partea Consiliului Concurenței, precum și avizul Comisiei Europene”, sesizeză George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES.

Propunerea legislativă, adoptată de Senat, va intra în dezbaterea Comisei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Propunere legislativă, aprobată de Senat. CE Oltenia, CE Hunedoara şi CET GOVORA ar putea fi scutite de la plata certificatelor verzi. Cine suportă acest ajutor de stat?”

  1. Sunt de acord cu ajutorul care trebuie dat producerii energiei electrice si termice pe carbune dar nu asa.Este o propunere legislativa care trebuie sa aduca voturi ,in rest e vorba aia ,,se poate orice,,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *