Autor: Dumitru Chisăliță, Expert Petrol și Gaze
În data de de 31 ianuarie 2000 se înființa ANRGN (predecesorul ANRE pe piața de gaze), sub conducerea d-lui Iulian Iancu, cu scopul declarat de a reduce prețul gazelor naturale, a crește calitatea serviciilor și a asigura siguranța livrării gazelor. La 16 ani de la acest moment avem un preț final de cca. 18 ori mai mare (taxe incluse), un timp alocat realizării unei conducte de gaz de 4 ori mai mare, numărul accidentelor în sectorul gazelor naturale a crescut de 2 ori (la 1 mld mc consumați).
.
În virtutea reușitei Campaniei Preț Corect La Gaze din anul 2015, am considerat de datoria mea să lansez în spațiul public, în anul 2016, o nouă campanie, o platformă de dezbatere a situației dezastruoase în care se găsește piața gazelor naturale din România pentru evitarea imploziei care se întrevede. Apreciez că este obligatorie oprirea tuturor abuzurilor din piața gazelor naturale, stoparea încălcării legiilor și reconstruirea urgentă a unei piețe reale, funcționale și echitabile.
Proiectul de țară pe care-l propun se numește Punct și de la capăt pe piața gazelor naturale, cu scopul de a construi o piață reală și a înlătura pseudopiața care favorizează înșelătoria-șantajul-manipularea sau chiar ”furtul legal”.
Motivația demarării acestui proiect, este determinată de comportamentul neadecvat al instituțiilor responsabile în sectorul gazelor naturale, lipsa dialogului între societatea civilă și aceste instituții, lipsa oricăror reacții la ”vocea străzii”, lipsa transparenței în procese decizionale, manipularea pieței gazelor, intervenția abuzivă în piață, încălcarea principiilor Directivelor europene, subvenții încrucișate mascate, acte legislative emise sau amânate pentru a favoriza anumiți actori din piață, reducerea nivelului de siguranță în alimentarea cu gaze etc.
Este timpul ca piața de gaze trebuie să devină una funcțională, în interesul României.
Autoritatea de Reglementare, prin lipsa de implicare în crearea unei piețe, a unui cadru legal complet şi corect pentru toţi jucătorii din piaţă a redus la minim nivelul posibilităţilor reale de funcționare a pieții.
În lipsa a 3 instituții profesioniste, puternice și independente – ANRE, Autoritatea de Protecție a Consumatorilor și Consiliul Concurenței – piața de gaze nu va funcționa.
Acestea trebuie să se „trezească” urgent din starea de letargie şi să-şi impună un plan de acţiuni pe termen scurt menit să activeze energetic pentru realizarea pieței de gaze, să dezvolte acte normative cu scop clar de a favoriza realizarea pieții, să monitorizeze atent piața, să sancționeze abateriile, să medieze, să disemineze etc. .
Este de datoria gaziștilor să corecteze inadecvențele și abuzurile din această piață și nu a DNA-ului.
Domnule Chisalita aveti perfecta dreptate.
Este momentul s-o luam de la capat, poate de data aceasta ne da cu „plus” la sfarsit, ca pana acum in industria gazelor naturale a dat doar cu „minus”. Aveti tot sprijinul si consideratia din partea mea