“Punem Oamenii din KMG în lumină”. Cristian ZAHARESCU, Sorin BĂLĂU și Daniel RUȘINĂ: Specialiștii buni în domeniul de petrol și gaze, fie că vorbim de servicii, fie direct producție, sunt foarte valoroși

Publicat pe Categorii Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal “Punem Oamenii din KMG în lumină”. Cristian ZAHARESCU, Sorin BĂLĂU și Daniel RUȘINĂ: Specialiștii buni în domeniul de petrol și gaze, fie că vorbim de servicii, fie direct producție, sunt foarte valoroși

Specialiștii joacă un rol crucial, sunt oamenii pe care te bazezi în orice moment, cei care predau ștafeta, care inspiră și modelează generațiile viitoare

KMG celebrează 15 ani de activitate susținută în România. În 2007, Rompetrol a devenit marca principală a KazMunayGas Internațional. Rompetrol s-a născut în România și de aproape cinci decenii crește, prin oameni și proiecte.

Într-un demers care precede Gala InvesTenergy dedicată specialiștilor în energie, “Punem Oamenii din KMG în lumină”. Am avut onoarea și bucuria să discut și să vă prezint, într-o serie de interviuri, câțiva dintre specialiștii din marea echipă a grupului KMG International, de la Rompetrol Rafinare, compania care operează cele două rafinării ale Grupului – Petromidia, alături de singura divizie de petrochimie din țară, și rafinăria Vega.

Astăzi, vă invit să cunoaștem trei Specialiști, cu o vastă experiență profesională, de la trei companii distincte la nivelul gruplui KMG, respectiv Media Marine Terminal, Rompetrol Well Services și Rominserv:

Cristian ZAHARESCU, Manager Revizii, Rominserv

Sorin BĂLĂU , Șef Grup Scafandri, Midia Marine Terminal

Daniel RUȘINĂ, Manager Divizie Cimentari Sonde, Rompetrol Well Services

Rominserv este contractorul general al Grupului KMG. Cristian Zaharescu are o experiență de 17 ani în cadrul companiei, în prezent ocupând funcția de Manager Revizii. Principalele lui responsabilități includ planificarea și realizarea tuturor reviziilor din Petromidia și Vega, împreună cu autorizările ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), asigurând suport tehnic în cadrul implementării proiectelor interne și externe.  

Sorin Bălău este angajat în Midia Marine Terminal din anul 2008, având funcția de scafandru, o misiune care presupune, în principal, activități în mediu hiperbaric, responsabilitate directă în lucrările de întreținere și reparații la terminalul offshore (buoy) al rafinăriei Petromidia. Totodată, ca scafandru, participă la manevrele de conectare și deconectare a navelor la/de la buoy.

În 2013, a devenit șef Grup Scafandri (Diving Supervisor),   funcție care vine cu responsabilități directe în organizarea, coordonarea și supervizarea tuturor activităților. Trebuie punctat că majoritatea lucrărilor de mentenanță ale terminalului sunt realizate de echipa de scafandri, formată din 8 diveri și un supervizor, subliniază Sorin Bălău.

Daniel Rușină s-a angajat în Rompetrol Well Services în urmă cu 15 ani, timp în care a fost inginer junior, apoi a avansat la o poziție de senior, iar în prezent este șef de secție servicii de cimentare. Este responsabil de  oordonarea și activitatea acestei secții, având în echipă 60 de colegi.

Foto: Daniel RUȘINĂ

Domnilor, experiența profesională vă califică ca Specialiști în domeniile în care activați în cadrul companiilor din grupul KMG. Felicitări pentru munca depusă și reușitele în activitate. Care sunt proiectele reprezentative în care ați fost implicați?

Cristian Zaharescu: Am participat la un număr mare de proiecte, de la idee la implementare. Dintre acestea pot enumera pe acelea care au avut un impact major în dezvoltarea mea profesională.

Formarea mea ca specialist a avut loc în rafinăria Vega, în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte, Fabrica de Bitum.  Între anii 2013-2018, a fost implementat proiectul dedicat modernizării rafinăriei din Pavlodar (Kazahstan), acesta a avut un impact semnificativ în procesul meu de dezvoltare, în special pe partea de management.

Revizia din 2020, cea mai mare revizie din istoria rafinăriei Petromidia

Însă proiectul relevant pentru aria mea de expertiză îl reprezintă revizia din 2020, cea mai mare revizie din istoria rafinăriei Petromidia. A fost de asemenea și cea mai dificilă din cauza pandemiei și important de menționat este că, în cursul reviziei, am implementat 20 de proiecte separate, care nu au ținut neapărat de revizia propriu-zisă. A fost un proiect deosebit de complex și sunt mândru că am reușit să îl implementăm cu specialiștii noștri și cu ajutorul partenerilor din companii românești.  Planificarea unei astfel de revizii este realizată cu mult timp înainte, reprezentând de altfel o cerință legală, iar debutul proiectului a coincis cu cel începutul lockdown-ului. Acest lucru a adus foarte multe schimbări în modul de lucru, cu organizarea tuturor măsurilor de protecție pentru toți cei implicați. Era important să terminăm totul la timp, am reușit chiar înainte de termenul planificat, ca și cum am fi lucrat în condiții normale, pentru ca Petromidia să asigure necesarul de produse, fiind o unitate de producție strategică în cadrul industriei locale.  

Sorin Bălău: Am fost aici încă de la începerea activității legate de operarea terminalului marin offshore! Aici, în Midia Marine Terminal, am avut parte de prima mare provocare din postura de scafandru comercial. Îmi aduc aminte că am depășit o perioadă foarte dificilă, cea a primei revizii generale de schimbare a furtunurilor marine, pentru că ne-am lovit de multe necunoscute. Dar, la final, am simțit cu adevărat ce înseamnă satisfacția profesională, după ce am realizat că am dus la final, cu succes, o lucrare extrem de complicată.

Am fost aici și în 2015, când altă revizie generală m-a prins în funcția de Diving Supervisor. Atunci, fără discuție, am „absolvit” cu succes examenul major al funcției. Împreună cu colegi din alte companii, a trebuie să organizăm toată lucrarea de revizie, pas cu pas, să vedem unde trebuie să corectăm și unde am avut provocări logistice. Pe scurt, responsabilități multe, provocări pe măsură. Cu toate acestea, la finalul reviziei din 2015 am bătut un nou record de timp în efectuarea schimbării de furtunuri.

Daniel Rușină: Activitatea desfășurată la sonde a reprezentat mereu o provocare: perioadă în care am participat la peste 1500 de operații de cimentare, plus alte câteva sute de operații de simulare, control, probe sub presiune.

Dincolo de responsabilitățile zilnice legate de activitatea la sonde, un proiect de care sunt mândru și mă bucur că fac parte din echipa de mentori este programul de Internship. Am îmbrățișat acest proiect de la bun început. Iar acum, an de an, împărtășesc cu drag viitorilor specialiști din experiența acumulată în domeniu.  

L-am întrebat pe Sorin Bălău despre munca de scafandru la Midia Marine Terminal…

Sorin Bălău: Când vorbim de scafandrerie, discutăm despre o meserie diferită, prin simplul fapt că noi, scafandrii, ne desfășurăm activitatea într-un mediu neprielnic vieții umane, așa că depindem mult de echipamentele folosite, suntem mereu într-o „cursă” cu presiunile parțiale ale gazelor respirabile. În meseria noastră, contează foarte mult pregătirea și experiența fiecărui membru al echipei. Practic, depindem unii de alții în orice moment, motiv pentru care punem pe un piedestal noțiunea de „lucru în echipa”.

În funcția mea, sunt două mari provocări: să aduc mereu la suprafața scafandrii sănătoși, după fiecare scufundare, să ajungem sănătoși acasă și, în același timp, să livrăm lucrări de calitate în orice condiții am lucra.

Sorin Bălău

Foto: Sorin BĂLĂU

Obiectivul meu este să performăm în continuare, iar fiecare scafandru care ajunge în grija și coordonarea mea, să se întoarcă acasă, sănătos, în fiecare zi!

Care este cheia succesului unui specialist? Dar sursa de energie?

Cristian Zaharescu: Sursele de energie care m-au ajutat în carieră și care mi-au asigurat succesul au fost: familia și provocările. Familia a fost mereu acolo, m-a susținut neîncetat, iar provocările, bineînțeles, n-au lipsit pentru că eu am ales să rămân deschis și să le accept. Proiectele dificile sunt cele care îmi stârnesc curiozitatea și care mi-au deschis noi orizonturi.

Sorin Bălău: Sursa de energie o găsesc, mereu, în provocările zilnice, dar și la colegii mei dedicați și, nu în ultimul rând, în dorința personală de a fi mai bun, zi de zi.

Daniel Rușină: Principala mea sursă de energie provine din pasiunea pentru acest domeniu. Totodată, echipa reprezintă pentru mine motorul tuturor proiectelor dezvoltate pe parcursul acestor 15 ani.  

Specialiștii despre specialiști….

Cristian Zaharescu: Consider că specialiștii joacă un rol crucial, indiferent de domeniul din care au ales să facă parte. Sunt convins că fără specialiști nu reușeam să dobândim performanța de care ne bucurăm în prezent.

Prin foarte multă muncă, devotament și perseverență, rafinăria Petromidia a devenit cea mai mare din România și cea mai modernă din Sud-Estul Europei.

Cristian Zaharescu

Foto: Cristian ZAHARESCU

Sorin Bălău: În domeniul nostru, foarte nișat, specialiștii sunt oamenii pe care te bazezi în orice moment, cei care predau ștafeta, oameni care inspiră și modelează generațiile care vin din spate. Aici, ești mentor din prima zi pentru colegii mai tineri.

Daniel Rușină: Cred că specialiștii buni în domeniul de petrol și gaze, fie că vorbim de servicii, fie direct producție, sunt foarte valoroși. Este un drum lung de parcurs pentru a dobândi experiența necesară, multe proiecte, ore de muncă, situații neașteptate, toate acestea îți aduc informația necesară care te transformă în timp într-un specialist.

Ce recomandați generațiilor viitoare?

Cristian Zaharescu: Generațiilor viitoare le doresc să nu le fie teamă de ce înseamnă “nou”, să aibă curaj să adreseze întrebări, să fie dornici să învețe mereu, să fie dedicați și nu în ultimul rând să aibă răbdare pe tot parcursul acestui proces de învățare.

Sorin Bălău: Ca mesaj, le-aș spune celor care vor să calce pe urmele noastre, dar și pentru toții viitorii specialiști, indiferent de formație, să învețe zi de zi, să se documenteze temeinic și să nu se mulțumească cu puțin. În domeniul nostru este o dinamică permanentă în îmbunătățirea și modificarea procedurilor, avem de-a face cu multă informație nouă, care trebuie acumulată și asimilată. Așadar, fără o preocupare permanentă și fără dorință de evoluție, nu poți ajunge la etapa de „specialist”.

Daniel Rușină: Viitoarelor generații le doresc să lucreze cu pasiune și șă fie competitivi. Tinerilor le doresc să nu înceteze să studieze despre un domeniu și să își finalizeze cu responsabilitate fiecare sarcină, oricât de mică ar părea.  

Cristian Zaharescu, Sorin Bălău și Daniel Rușină, vă mulțumesc. Primiți aprecierile noastre. Succes în continuare! Mulțumiri KMG pentru posibilitatea oferită de a cunoaște și prezenta specialiștii grupului.

Vă invităm să accesați pagina dedicată aniversării a 15 ani de activitate susținută a KMG în România https://www.rompetrol.com/ro/aniversare-kazmunaygas-15-ani-in-romania-si-in-regiunea-marii-negre


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *