Racordarea la rețelele electrice va dura mai puțin, se reduc costurile. Contorul de energie, exclus. ANRE a modificat Regulamentul

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Racordarea la rețelele electrice va dura mai puțin, se reduc costurile. Contorul de energie, exclus. ANRE a modificat Regulamentul

Racordarea la rețelele electrice se va face într-un timp mai scurt și cu costuri reduse. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a modificat condițiile privind racordarea la rețelele electrice de interes public

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor rețelelor electrice de interes public, ca urmare a evaluării aspectelor practice rezultate din aplicarea prevederilor cadrului de reglementare actual privind racordarea la rețea,  Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de astăzi, modificarea și completarea Regulamentului de racordare a utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Contorul de energie electrică nu va mai face parte din componența instalației de racordare și nu va mai exista costul acestuia în tariful de racordare, a decis ANRE, modificând definiția instalației de racordare și a tarifului de racordare din Regulament.

S-a stabilit un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii autorizației de construire a instalației de racordare, pentru încheierea contractului de execuție a instalației de racordare în situația în care utilizatorul solicită explicit operatorului de rețea, în scris, încheierea acestui contract de către operatorul de rețea cu un anumit constructor atestat.

Totodată, vor fi implementate prevederi clarificatoare referitoare la documentele ce condiționează emiterea avizelor tehnice de racordare pentru utilizatorii care solicită racordarea la rețelele electrice aparținând operatorilor de distribuție, alții decât cei concesionari, emise de operatorul rețelei electrice din amonte. Regulamentul a fost completat cu dispoziții referitoare la condiţionarea emiterii avizului tehnic de racordare a organizării de șantier pentru construirea ansamblului de blocuri de locuințe și/sau de locuințe individuale de constituirea unei garanții de tip depozit escrow pentru garantarea finanțării integrale a realizării rețelei electrice necesare racordării utilizatorilor individuali.

Operatorul de distribuție va fi obligat să restituie cota din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de realizare a rețelei electrice de interes public, în cazul ansamblurilor de blocuri de locuințe și/sau de locuințe individuale, în maximum 30 de zile de la data îndeplinirii condiției ca pentru 80% din numărul total al locurilor de consum din ansamblu să fi fost depuse cereri individuale de racordare înregistrate la operatorul de distribuţie concesionar.

Prin introducerea noilor modificări, ANRE are în vedere eficientizarea activității operatorilor de rețea, eliminarea riscului nerealizării rețelei electrice necesare racordării utilizatorilor individuali din cadrul ansamblurilor de locuințe, evitarea prelungirii nejustificate a perioadei premergătoare realizării efective a instalației de racordare, precum și reducerea costului cu racordarea suportat de utilizator, se specifică în comunicatul citat.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *