Rămâne cum a interpretat ANRE! Ministerul Energiei, surd la apelul Hidroelectrica pentru o opinie privind posibilitățile de export energie

Publicat pe Categorii Actual, Energie, Esential, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Rămâne cum a interpretat ANRE! Ministerul Energiei, surd la apelul Hidroelectrica pentru o opinie privind posibilitățile de export energie

•În anul 2014, nici un producător nu a raportat tranzacții de export energie, chiar dacă Hidroelectrica a notificat la Transelectrica, în luna decembrie 2014, un export de energie electrică, alocându-și capacitate de interconexiune în acest scop, potrivit ANRE
automated-trading
Rămâne cum interpretează ANRE! Producătorii nu pot exporta energie în Uniunea Europeană! Nu au acest drept legal, potrivit interpretării date Legii 123/2012 de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. În încercarea de a schimba această situație, conducerea Hidroelectrica s-a adresat Ministerului Energiei – în luna martie 2015 – pentru un punct de vedere asupra interpretării privind posibilitățile de export ale producătorilor de energie, însă nu a primit niciun răspuns în termen legal, reiese dintr-un document al companiei, consultat de InvesTenergy. Hidroelectrica a sesizat și Consiliul Concurenței, care susține că – în cadrul analizei pieței energiei – va lua în considerare și problematica producătorilor de energie.

Potrivit interpretării ANRE, producătorii nu au dreptul legal să exporte energie, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia nu se pot folosi de reprezentanțele din străinătate și firmele proprii de trading. Niciun producător nu se poate sustrage obligației de a oferta toată energia electrică disponibilă transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe Opcom, susține Autoritatea.

Romania trebuie să fie exportator net de energie, sunt de părere specialiști, participanți la piața energie, autorități, argumentul forte fiind că, exportând energie, România se dezvoltă sănătos, cresc veniturile și sectorul energiei devine din ce în ce mai competitiv. În anul 2014, în România s-a importat o cantitate de energie de cca 1,07 TWh şi s-a exportat 8,20 TWh; valorile respective nu reprezintă fluxuri fizice transfrontaliere, ci sunt rezultatul schimburilor comerciale, conform rapoartelor de monitorizare lunare realizate de C.N. Transelectrica S.A. Exporturile de energie electrică ale României au crescut cu 27% și în primele cinci luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut, după cuplarea pieței autohtone cu piețele din Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, susține ANRE.

Din Raportul anual al ANRE reiese că tranzacții de export au fost derulate doar de furnizorii concurenţiali, având în vedere faptul că în anul 2014 nici un producător nu a raportat tranzacții de export energie. Chiar dacă Hidroelectrica a notificat la Transelectrica , în luna decembrie 2014, un export de energie electrică, alocându-și capacitate de interconexiune în acest scop, nu a realizat tranzacții, evitând astfel amenzi din partea Autorității. Nici CE Oltenia nu s-a riscat să facă export de energie.

Av.Dana Dunel Stancu, Coordonator practică de energie în cadrul casei de avocatură Biriș Goran, susține că nu există o reglementare care să spună în mod expres că producătorii pot sau nu să exporte energia electrică din portofoliu lor. Poate că ANRE are nevoie de un text de lege mai clar care să o ajute să își îndeplinească atribuțiile în sensul realizării obiectivului unional de eliminare a restricțiilor privind comerțul cu energie electrică între statele membre (așa cum spune articolul 36 din Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice, consideră Dana Dunel Stancu.

Hidroelectrica și CE Oltenia, pregătite de export

Atât Hidroelectrica, cât și CE Oltenia și-au înființat proprii traderi de energie. Exportul râmâne un obiectiv prioritar pentru producătorii clasici de energie. La finele lui 2014, Hidroelectrica a încheiat contracte de livrare a energiei pe piaţa din Ungaria pe parcursul întregului an 2015, însă planurile nu au fost duse la îndeplinire.

Compania deține o societate cu răspundere limitată, cu sediul în Belgrad, Serbia, cu activitate principală – comerțul cu energie electrică, precum și o reprezentanță/casă de trading, inaugurată în decembrie 2014, în Budapesta, Ungaria. Hidroelectrica și-a fi dorit să tranzacționeze pe piețele externe cantități de energie cuprinse între 250.000 MWh și 800.000 MWh în 2015.

Și Complexul Energetic Oltenia și-a înființat firmă de vânzare energie electrică – CEO Trading, care este funcțională din ianuarie 2015, dar nu poate face export prin intermediul acesteia. Surse autorizate ne-au declarat că și reprezentanții CE Oltenia au făcut demersuri la autorități referitor la posibilitățile de a face export de energie, însă fără niciun răspuns!


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *