Războiul RADET–ELCEN continuă. Jumătate din bucureșteni, lăsați fără apă caldă

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Războiul RADET–ELCEN continuă. Jumătate din bucureșteni, lăsați fără apă caldă

ELCEN a notificat RADET cu reducerea/sistarea furnizării de energie termică, în condițiile în care aceasta nu își va îndeplini toate obligațiile de plată – 3,6 miliarde lei –  în termen de 10 zile de la comunicarea notificării

Distrigaz a redus presiunea gazului livrat ELCEN începând cu data de 5 septembrie, ELCEN a  luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%, jumătate din populația Capitalei rămâne fără apă caldă. Este vorba despre locuitorii din cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

apa2“Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către ELCEN din cauza neachitării serviciului de distribuție. Ca urmare a datoriilor acumulate de RADET către ELCEN, societatea (ELCEN) se află în imposibilitatea de a-și onora plățile către furnizorii și distribuitorii de materii prime, materiale și servicii. Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, și a notificat ELCEN în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 – iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție și, pe cale de consecință, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureștiului – cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei”, se precizează în comuniactul transmis de ELCEN.

Totodată, Distrigaz a anunțat intenția demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părți din datoria menționată mai sus. În consecință, ELCEN anunță că s-a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%. “Societatea a dat dovadă de disponibilitate față de solicitările repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare să efectueze plăți salariale și, totodată, să achite furnizorii care au prestat servicii de reparații și întreținere a rețelei de termoficare. Totodată, din discuțiile purtate cu Primăria Municipiului București,  a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului Genral al Municipiului București o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligație de plată restantă a Municipiului București față de RADET și Electrocentrale București în baza protocolului încheiat în 18.12.2008, ce a fost aprobat prin hotărârea 424/2008 emisă de CGMB.  În plus, față de această sumă, Primăria Municipiului București, în anexele 1 și 2 la Proiectul de BVC pe 2016, menționează faptul că mai există o sumă pe care  o datorează RADET, în valoare de 715 milioane de lei, care reprezintă o parte din subvențiile restante.  Electrocentrale București a arătat Primăriei Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 – 2017, motivat de imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziționarea combustibilului (gaze naturale, precum și a efectuării reparațiilor la capacitățile energetice de bază”, se prezintă în comunicat. Reprezentanții ELCEN mai fac precizarea că în acest moment nu este demarată o acțiune din partea Primăriei pentru punerea în practică angajamentor.

Având în vedere faptul că la acest moment RADET București datorează societatății Electrocentrale București peste 3,6 miliarde de lei, în conformitate cu prevederile contractului 1/2014, ELCEN a notificat  această debitoare cu reducerea/sistarea  furnizării de energie termică, în condițiile în care aceasta nu își va îndeplini toate obligațiile de plată în termen de 10 zile de la comunicarea notificării.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *