O decizie care se impune: Reactorul 1 Cernavodă trebuie retehnologizat. 2 ani fără 700 MW în SEN. Conducerea SNN a informat autoritățile

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential O decizie care se impune: Reactorul 1 Cernavodă trebuie retehnologizat. 2 ani fără 700 MW în SEN. Conducerea SNN a informat autoritățile
  • Vor fi schimbate componentele principale ale reactorului, afectate de radiațiile nucleare. Proiectul va costa 1,2 – 1,5 miliarde de euro

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit în perioada 2026-2028 pentru retehnologizare. Este o decizie care se impune. Specialiștii Nuclearelectrica au informat Ministerul Energiei că retehnologizarea trebuie să se realizeze în perioada 2026-2028, ceea ce înseamnă că timp de 2 ani nu vor mai fi 700 MW în sistemul energetic și autoritățile trebuie să găsească soluții. Costul proiectului este estimat la 1,2 – 1,5 miliarde de euro.

De ce trebuie oprită Unitatea 1? “Pentru că radiaţiile nucleare afectează şi materialele de construcţie, reactorul nuclear e afectat de radiaţii, de îmbătrânire, schimbări de proprietăţi de materiale. Şi atunci, după 30 de ani de funcţionare, oprim şi se schimbă componentele principale din reactor. Este un proiect care durează doi ani. Vom avea un reactor nou din 2028, pentru 30 de ani de funcţionare, alte 240.000 de ore, cu un cost redus faţă de o centrală nucleară nouă, care ar costa de 2-3 ori mai mult”, a explicat şeful Direcţiei Tehnice şi Retehnologizare Nuclearelectrica, Romeo Urjan, citat de Agerpres.

Reactorul de tip CANDU are o perioadă de funcţionare prin proiect de aproximativ 30 de ani, 210.000 ore de funcţionare la puterea nominală.

Într-o întâlnire cu ziariștii, Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă a precizat că a comunicat Ministerului Energiei că Unitatea 1 a CNE Cernavodă nu va funcționa în perioada 2026 – 2028. „Pe perioada opririi şi desfăşurării lucrărilor de retehnologizare pe care o prevedem între 2026 şi 2028, Unitatea 1, care are azi un factor de producţie de aproximative 700 MW, nu va funcţiona. Aceste date au fost comunicate în cadrul consultărilor pe care Ministerul Energiei le-a avut cu noi în vederea redactării Strategiei Energetice Naţionale. Aşteptăm să vedem documentul final, care va detalia atât impactul, cât şi potenţialele măsuri compensatorii ale acestei absenţe de 700 MW pe o durată de doi ani”, a precizat Ghiţă, citat de Agerpres.

Nu vor mai fi opriri necontrolate la Unitatea 1. S-a rezolvat problema: au fost înlocuite părțile vechi din interiorul generatorului 

De la specialiștii SNN, ziariștii au aflat și care a fost cauza opririlor necontrolate la Unitatea 1 de la Cernavodă. A fost o problemă punctuală, respectiv, la momentul înlocuirii sistemului de excitaţie, în 2016, cu unul nou, au fost păstrate în interiorul generatorului nişte părţi ale vechiului sistem.

„A fost o situaţie cu totul particulară în această perioadă, care nu se va mai repeta. În anul 2016 am decis să înlocuim sistemul de excitaţie la generatorul Unităţii 1 cu unul de ultimă generaţie, făcut de General Electric, o investiţie de peste 20 de milioane de dolari, un proiect pregătit şi lucrat 2 ani. Şi am făcut schimbarea excitaţiei. S-au lăsat în interiorul generatorului nişte componente din sistemul vechi despre care, împreună cu General Electric, am zis că nu e nicio problemă. Dar, în caz de tranzienţi în sistemul naţional (de transport al energiei electrice n.r.), se induc nişte curenţi, fenomene electrice pentru care trebuie să existe o protecţie, un releu. Releul, s-a întâmplat că a bătut vântul şi a plouat mai tare şi am avut o groază de pierderi în linia de 400 în sistem. (…) Şi ne-am chinuit împreună cu cei mai mari experţi din lume, de la General Electric, şi i-am dat de cap”, a explicat directorul centralei, Marian Şerban, într-o întâlnire cu presa.

Şerban a subliniat că acest tip de excitaţie care s-a instalat la Unitatea 1 este ultima generaţie şi funcţionează în 60% din reactoarele din SUA şi în altele la nivel mondial.

„A fost o problemă punctuală. Bucăţele de sistem ce au rămas generator, şi care acum se scot cu totul, plus evenimentele practice care s-au mai întâmplat în sistem, cu pierderile liniei de 400 kV. Avem o confirmare că problema e rezolvată. Niciun operator nu poate să garanteze că nu se opresc centralele nucleare. O centrală nucleară este o combinaţie extrem de interesantă de oameni, maşini, procese, proceduri. (…) Important este cum răspunzi la ele, să înţelegi cauza, să iei măsuri să nu se mai repete, să înveţi din experienţa asta”, a mai afirmat directorul centralei, citat de Agerpres.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *