Recesământul berzelor albe. Enel și SOR lansează o aplicație unică în Europa. Angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune

Publicat pe Categorii CSR, Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Recesământul berzelor albe. Enel și SOR lansează o aplicație unică în Europa. Angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune

Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România anunţă lansarea unei aplicaţii unice în Europa, cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţară.

Proiectul pilot de numărare a berzelor albe se va desfăşura în perioada Iulie – August 2017 şi îşi propune să pună bazele unui recensământ periodic, pentru o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România. În acest sens, SOR lansează în premieră europeană aplicaţia “Uite barza”, disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări, se precizează într-un comunicat transmis de Enel.

Barza albă foloseşte ca suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate și acoperișurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi. Populația estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi. Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi și a puilor lor.

Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiştilor Enel de pe teren, dar şi a publicului larg care va folosi aplicaţia mobilă. Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a intervențiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor.

Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu, se menționează în comunicat.

De asemenea, şi angajaţii celorlalte companii din cadrul grupului Enel în România vor descărca aplicaţia şi vor participa la acest program de protejare a biodiversităţii. Aplicaţia poate fi decărcată aici: http://www.sor.ro/Uite-Barza.  Pe baza rezultatelor obţinute, SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor putea lua măsuri de înlocuire a cuiburilor existente cu potenţial de pericol, astfel încât să poată fi prevenite avarii de reţea sau electrocutarea berzelor.

Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România, au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Enel consideră că dezvoltarea unei companii nu se poate realiza decât într-un mod durabil, aducând valoare comunității din care face parte. Astfel, compania noastră se concentrează pe inițiative menite să dezvolte comunitățile în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent dacă vorbim despre protecția mediului sau despre dezvoltarea socială, se afirmă în comunicat.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *