Șefii Romgaz au o misiune grea, compania fiind implicată în diverse controale, urmate de procese grele, posibil cu Comisia Europeană, sigur Curtea de Conturi, dar și cu debitorii. Compania are de recuperat sume importante de la 93 de debitori. Ca să nu afecteze rezultatele societății, în caz de neîncasare, conducerea a decis ca sumele datorate să fie previzionate, se menționează într-un document intern.
Romgaz, cel mai mare creditor al Interagro: suma de recuperat – 23,58% din masa credală
Topul datornicilor este condus de Interagro, companie aflată în insolvență. În luna martie, Romgaz a depus la Tribunalul București cererea de admitere a creanței în cuantum de peste 284 milioane lei, aceasta fiind garantată și reținută în titluri executorii, sumă rămasă neachitată la data deschiderii procedurii insolvenței. Practic, Romgaz este cel mai mare creditor al Interagro, suma de recuperat reprezentând 23,58% din masa credală.
Ce garanții deține Romgaz:
- Un contract de ipotecă încheiat, în 2014, între Romgaz si Interaction SRL (garant ipotecar) ce are ca obiect garantarea irevocabila a obligației de plată a contravalorii gazelor naturale, penalităților și dobânzilor rezultate conform celor 2 contracte de vânzare – cumpărare gaze încheiate în 2014 între Romgaz și Interagro, pentru suma de 59 milioane RON. Prin acest contract de ipotecă, a fost garantată în favoarea Romgaz imobilul situat în București, str. Verii, imobil evaluat în august 2005 la suma de 16.940.000 euro, după cum reiese dintr-o Informare a conducerii Romgaz către acționari cu privire la demersurile efectuate în vederea recuperării sumelor datorate de debitori;
- Contract de garanție reală imobiliară, datat 2006, prin care s-au constituit următoarele garanții: acțiuni deținute de Interagro la SC Viromet SA Victoria, în sumă de 14,3 milioane lei și acțiuni deținute de Interaction SRL la Crealcom Tulcea, în valoare de 10,7 milioane lei.Între timp însă, Interagro și-a vândut acțiunile deținute la Viromet unei firme din Cipru, prin urmare acestea nu mai pot fi executate de Romgaz;
- Potrivit sentinței Curții de Apel București, din mai 2011, Interagro a fost obligată la plata a 49, 8 milioane lei contravaloare gaze natural plus dobânzi legale aferente, penalități de întârziere;
- Contract de garanție reală mobiliară din 2006 pentru cantittaea de 50.000 tone îngrășăminte – uree, la valoarea de 12,5 milioane USD.
În nota conducerii se precizează că Romgaz a procedat la formularea cererilor de executare silită, însă procedura a fost suspendată urmare a sentinței Tribunalului București, care a admis cererile formulate de Piraeus Bank, Axia Nova Property Holdings, SOCEP Constanța, E.ON Energie, T.M.U.C.B., Watch&Catch Security împotriva debitorului Interagro. Prima adunare a creditorilor, stabilită în luna mai, nu s-a efectuat pe motiv că ZRP Insolvency nu a mai dorit să fie administrator judiciar, fiind înlocuit cu practicianul în insolvență CITR Filiala Ilfov SPRL.
Conducerea Romgaz informează acționarii că Interagro a formulat contestații împotriva tuturor creanțelor înscrise în tabelul preliminar, următorul termen acordat de Tribunalul București pentru continuarea procedurii generale de insolvență fiind 17 octombrie 2016.
Romgaz versus ELCEN: Cerere de încuviințare a sechestrului asigurator în sumă de 240 milioane lei, la Tribunalul București
Romgaz a obținut o Hotărâre civilă, în mai 2015, prin care ELCEN este obligată la plata sumei de 240 milioane lei, reprezentând penalități și dobânxi legale aferente unui debit stins prin Act de dare în plată (iulie 2011 – martie 2013). Însă, nici până la această data, hotărârea pronunțată nu a fost comunicată, în forma motivată părților, putând fi atacată cu apel și recurs. Romgaz poate recupera creanța doar atunci când hotărârea devine titlu executoriu.
Romgaz a depus instanței memorii privind urgentarea comunicării hotărârii motivate, însă fără răspuns. În temeiul prevederilor Codului de Procedură Civilă, s-a formulat cererea de încuviințare a sechestrului asigurator în suma vizată, cerere ce a fost înaintată Tribunalului București. Judecarea ei se va face în procedură rapidă, în camera de consiliu, având drept scop asigurarea creanței pretinse de Romgaz, se menționează în adresa conducerii comaniei.
Romgaz s-a adresat Tribunalului Sibiu, în data de 5 aprilie 2016, cu Ordonanța de plată pentru suma de 222 milioane lei, “această creanță fiind certă și exigibilă”. Datoria existentă a ELCEN către Romgaz, reprezentând contravaloarea gazelor naturale preluate și neachitate, este de circa 335 milioane lei, rezultată din contractele din 2009 și 2015. Pentru diferența rămasă, Romgaz pregătește introducerea unei cereri de chemare în judecată, pe drept comun, pricedură aplicabilă creanțelor care nu sunt certe, respectiv nerecunoscute de către ELCEN, se precizează în documentul Romgaz.Pentru asigurarea creanțelor, Romgaz intenționează să formuleze și în aceste dosare cererea de încuviințare sechestru asigurator.
În topul debitorilor figurează și Termoelectrica București, care este în procedură de faliment. Romgaz este deținător a unei creanțe reprezentând circa 13, 2% din masa credală. Electrocentrale Galați datorează suma de circa 208,9 milioane lei, Romgaz formulând și în acest dosar Cerere de admitere a creanței. A fost constituită și o garanție, fiind încheiate două contracte de ipotecă imobiliară de rang I. Termenul stabilit de instanță în vederea continuării procedurii este 26.09.2016.
GHCL Upsom, CET Iași, Termaserv Alexandria, Sofert Bacău, Termoconfort sunt alte societăți debitoare, aflate în insolvență, în cazul cărora Romgaz face demersuri în vederea recuperării sumelor datorate de către acestea.