Record pe PCSCV: Aproape un milion de certificate verzi tranzacţionate într-o singură sesiune

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Record pe PCSCV: Aproape un milion de certificate verzi tranzacţionate într-o singură sesiune

In sfarsit, vesti bune pentru producatorii din sectorul regenerabilelor. Pe Piaţa Centralizată anonimă Spot a Certificatelor Verzi – PCSCV se inregistreaza maxime de tranzactionare. Potrivit datelor OPCOM,
992.969 certificate verzi s-au tranzactionat pe PCSCV, intr-o singura sesiune, organizata pe 12 aprilie. Pretul mediu ponderat este 136,8 lei/CV.

Numarul total de certificate verzi tranzacționate pe PCSCV în perioada ianuarie-martie, este 854.669, conform OPCOM.

Situatia s-a schimbat radical datorita modificarilor operate in legislatie, remarcandu-se o crestere a numarului de certificate verzi absorbite in piata.

Incepand cu luna decembrie a anului trecut, pe PCSCV alocarea se face pro-rata. La insistentele PATRES, mecanismul “marca de timp” a fost inlocuit cu pro-rata.

Piata anonima a fost implementata in 2017 de catre ANRE si OPCOM. Pana la schimbarea mecanismului, aceasta a reprezentat – in acceptiunea reprezentantilor PATRES – un experiment nefericit, chiar daca intentiile au fost bune. Piata a functionat in prima faza dupa doua criterii de departajare a ofertelor, pretul si marca de timp. In conditiile unui exces urias de certificate verzi, pretul nu putea fi un criteriu de departajare. Era cat se poate de clar ca toate certificatele se vor vinde doar la pretul minim. Marca de timp era un criteriu discriminatoriu pentru producatorii mici si mijlocii intrucat ei nu au personalul/mijloacele tehnice de a dezvolta sisteme performante de trading (softuri automatizate) prin care sa aiba sanse sa fie primii. Ca si consecinta a acestui sistem de departajare, in fiecare dimineata la ora 9 cand se deschidea piata, sute de producatori se „inghesuiau” sa transmita oferte de vanzare in prima milisecunda. Predictibilitatea era practic zero, au sesizat reprezentantii PATRES.    

Piaţa Centralizată anonimă Spot a Certificatelor Verzi, cu alocare pro-rata, permite – in prezent – tuturor participantilor sa vanda, nu doar celor care sunt primii. Lucru care se vede dat fiind numarul record de certificate tranzactionate intr-o singura sedinta.

Pe aceasta piata, tranzacţionarea se realizează on-line, de la terminalele participanţilor înscrişi la piaţă, în fiecare sesiunea de tranzacționare, conform calendarului de tranzacționare publicat pe site-ul OPCOM.

Participanții la piață pot introduce oferte după cum urmează:

  • oferte de vânzare dacă sunt producători de E-SRE;
  • oferte de cumpărare dacă sunt operatori economici cu obligație de achiziție de CV sau producătorii care se află în situația de a nu îndeplini numărul de CV pentru care au obligație de livrare în cadrul unui contract bilateral deja semnat.

Pentru a obține dreptul de a introduce oferte de cumpărare de CV, producătorii de E-SRE trebuie să notifice la OPCOM situația obiectivă creată și numărul de CV pe care nu îl pot acoperi în cadrul obligațiilor contractuale deja asumate.

Identitatea Participanţilor la tranzacționare este anonimă pe toată durata sesiunii de tranzacționare. Numărul maxim de CV dintr-o ofertă este de 10.000 CV. Numărul de CV dintr-o ofertă de vânzare nu poate depăși numărul de CV valabile din contul producătorului E-SRE.

În conformitate cu prevederile Art. I punctul 4 din Ordinul ANRE nr. 46/2019 privind modificarea și completarea „Regulamentului de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi”,  în luna aprilie 2019 sesiunile de tranzacţionare pe Piaţa Centralizată anonimă Spot de Certificate Verzi (PCSCV) vor fi organizate în zilele de 12/04/2019, 15/04/2019, 16/04/2019, 17/04/2019 și 18/04/2019, anunta OPCOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *