Regenerabilii au undă verde să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie ca o entitate agregată. Transelectrica poată admite asocierea unităților având tehnologii E-SRE diferite

Publicat pe Categorii Business, Esential, Info Bursier, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Regenerabilii au undă verde să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie ca o entitate agregată. Transelectrica poată admite asocierea unităților având tehnologii E-SRE diferite
  • Modalitatea propusă de ANRE: producătorii care se asociază de comun acord vor desemna pe unul dintre ei care să-și asume toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare și în contractul rezultat în urma tranzacționării
  • În ceea ce privește participarea la piața de echilibrare, poziția în ordinea de ierarhizare pentru dispecerizarea cu prioritate va fi cea corespunzătoare tehnologiei care are ponderea cea mai mare, ca putere instalată, în cadrul entității agregate

Regenerabilii au șanse reale de redresare și de dezvoltare a afacerilor. Doi sau mai mulți producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, pot participa pe piețele concurențiale de energie împreună ca o singură entitate agregată. Legislația primară și reglementările ANRE permit “regenerabililor”, din toamna anului trecut, să se asocieze în vederea îmbunătățirii performanțelor financiare și de producție.

După multe dezbateri cu reprezentanții asociațiilor de profil, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE s-a ocupat ca această permisiune pentru regenerabili să fie menționată în toate reglementările aferente funcționării piețelor concurențiale. Modalitatea propusă pentru participarea producătorilor pe bază de E-SRE sub formă agregată este aceea ca producătorii care constituie de comun acord o entitate agregată să desemneze pe unul dintre ei care să-și asume toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare și în contractul rezultat în urma tranzacționării, având în vedere derogarea de la prevederile art. 23 alin. (1) al Legii nr. 123/2012 prevăzută la art. IV al Legii nr. 184/2018 pentru aceste situații, se precizează într-un document al ANRE.

În ceea ce privește participarea la piața de echilibrare, deoarece agregarea mai multor unități de producere operate de producători diferiți este deja permisă prin legislația secundară, modificarea propusă de ANRE este ca poziția în ordinea de ierarhizare pentru dispecerizarea cu prioritate să fie cea corespunzătoare tehnologiei care are ponderea cea mai mare, ca putere instalată, în cadrul entității agregate. Ca urmare a acestei modificări, este de așteptat ca Transelectrica SA să poată admite, pe baza procedurii proprii, agregarea unităților având tehnologii E-SRE diferite, precizează reglementatorul.

Un Ordin ANRE privind modificarea, completarea și, după caz, abrogarea unor dispoziții din sectorul energiei electrice este în consultare publică.

Conform Ordinului Autorității, “entitate agregată este rezultatul asocierii dintre doi sau mai multi producători de energie electrică din surse regenerabile, în vederea participării împreună la piața concurențială, conform prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Totodată, s-a  operat și actualizarea articolelor care precizează domeniul de aplicare în acord cu tipurile de licențe și permisiuni acordate de ANRE, inclusiv cu scopul de a permite accesul tuturor operatorilor cărora legislația primară le permite desfășurarea de activități comerciale pe piața de energie electrică fără a deține licență sau sau pe baza unor documente similare emise în cadrul UE, se specifică în nota de fundamentare a ordinului menționat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *