Regenerabilii cer ca ANRE, și nu Ministerul Energiei, să emită autorizațiile de înființare de noi capacităţi de producere a energiei. „O modificare a procesului de racordare ar putea duce la un blocaj în dezvoltarea industriei regenerabile din România”

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Regenerabilii cer ca ANRE, și nu Ministerul Energiei, să emită autorizațiile de înființare de noi capacităţi de producere a energiei. „O modificare a procesului de racordare ar putea duce la un blocaj în dezvoltarea industriei regenerabile din România”

Ministerul Energiei ar urma să emită autorizaţii pentru înfiinţare de noi capacităţi de producere a energiei electrice, inclusiv de capacităţi de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, sau retehnologizarea acestora, în baza unor proceduri aprobate prin ordin al ministrului, potrivit proiectului de OUG care modifică Legea 123, aflat în consultare publică. Practic, ministerul de resort va prelua atribuțiile ANRE în acest sens și procedura de emitere a autorizațiilor va fi aprobată prin ordin al ministrului.

În baza acestor autorizații emise de minister, operatorul de transport și de sistem și operatorii de distribuție au obligația de a emite avizul tehnic de racordare, în conformitate cu prevederile legale, prevede actul normativ.

Asociațiile din sectorul regenerabilelor au reacționat și cer abrogarea noilor prevederi și păstrarea actualului mod de lucru, respectiv ANRE să emită în continuare autorizațiile de înființare, deținând informatiile tehnice necesare.

Procesul de racordare, cu toții pasii de obtinere a avizului tehnic de racordare precum si a autorizatiei de infiintare, este deja reglementat de ANRE si nu vedem necesare astfel de detalii intr-o lege. Mai mult decât atât, o modificare a procesului de racordare de acest nivel, ar putea duce la un blocaj în dezvoltarea industriei regenerabile din România, atât pentru proiectele viitoare, dar și pentru cele existente, se precizează în adresa transmisă de asociațiile de profil către Ministerul Energiei.  Având în vedere nevoia de accelerare a investițiilor în noi capacități de generare a energiei, schimbările modului de autorizare pot constitui bariere în calea accesului noilor operatori pe piață, semnalează asociațiile de profil.

Conform noului act normativ, procedura de acordare, modificare, suspendare şi retragere a autorizaţiilor, termenele şi condiţiile de acordare, constând în: criterii, limite de putere, atestări, avize, garanţii şi altele asemenea, diferenţiate pe categorii de capacităţi şi activităţi supuse autorizării, se stabilesc prin ordin al ministrului, care se va emite în termen de 30 de zile de data intrării în vigoare a OUG.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.