Regulamentul european trebuie aplicat pe deplin, autoritățile se conformează. Românii vor beneficia de contoare inteligente, preţuri dinamice şi posibilitatea de a schimba furnizorul de energie în 24 de ore

Publicat pe Categorii Actual, Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Regulamentul european trebuie aplicat pe deplin, autoritățile se conformează. Românii vor beneficia de contoare inteligente, preţuri dinamice şi posibilitatea de a schimba furnizorul de energie în 24 de ore
  • Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract pot fi realizate de la distanță cu ajutorul contorului inteligent

Viitorul este smart. În mod evident, tehnologiile inteligente simplifică acțiunile consumatorilor de energie, care trebuie să aibă posibilitatea de a participa activ pe piață, pe picior de egalitate cu alți participanți la piață, și trebuie să fie abilitați să își gestioneze propriul consum de energie, în conformitate cu noile reguli stabilite de Comisia Europeană pentru țările UE. 

Dacă pe plan mondial, asistăm la maturizarea domeniului Smart Metering, cu zeci de milioane de contoare inteligente instalate anual, în România contorizarea inteligentă se desfășoară într-un ritm lent, impus de ANRE. Potrivit estimărilor Autorității, până în 2028, aproximativ 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii Românii, raportat la un total de 9 milioane consumatori casnici. Se așteaptă însă ca situația să se schimbe și să se accelereze instalarea acestor contoare în locuințele românilor, iar România să se înscrie pe aceeași linie cu celelalte țări membre UE. ANRE lucrează la cadrul de reglementare  secundar care să permită aplicarea pe deplin a prevederilor noului Regulament european.

CE a venit cu noi reguli, pe care România trebuie să le respecte. Potrivit acestora, consumatorii vor beneficia de contoare inteligente, preţuri dinamice şi posibilitatea de a schimba furnizorul mai repede. În prezent, un  consumator poate să-și schimbe furnizorul de energie în 21 de zile. Începând cu anul 2025, timpul ar trebui să se reducă la 24 de ore. Greu de crezut, dată fiind birocrația din România, că se va putea realiza acest lucru, însă trebuie îndeplinită cerința legislativă europeană. Reprezentanții ANRE au spus că, într-o primă fază, termenul de schimbare al furnizorului poate fi diminuat cu 6 zile faţă de cel din prezent, ceea ce înseamnă că un consumator va putea să-şi schimbe furnizorul în 15 zile!

De exemplu, în Germania, schimbarea furnizorilor de energie electrică este ușor de realizat și durează câteva minute. Completarea formularului online necesar durează maxim 3 minute. Nemții își schimbă tot mai des furnizorul pentru a beneficia de energie electrică ieftină. Contorul de energie electrică, denumit “Stromzähler”, este inteligent și facilitează realizarea acestui proces într-un timp record.

O schimbare rapidă a furnizorului de energie nu se poate face fără un contor inteligent, care să transmită automat indexul de consum și alte date. Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanță cu ajutorul unui contor inteligent.  

Acesta este unul dintre motivele pentru care este de așteptat ca reglementatorul să schimbe planurile distribuitorilor privind contorizarea inteligentă.  Potrivit reglementărilor europene, schimbarea furnizorului trebuie să fie simplă, rapidă și sigură din punct de vedere tehnic. Totodată, trebuie să se bazeze pe informații ușor accesibile, transparente, fiabile și ușor de comparat privitoare la prețuri, precum și la calitatea contractuală și satisfacția clienților. Consumatorii care dispun deja de un contor inteligent pot beneficia de toate aceste avantaje. ANRE a anunțat că a elaborat şi a transmis Comisiei Europene documentaţia necesară pentru a accesa fonduri UE, astfel încât, începând cu anul 2025, consumatorii de energie electrică şi de gaze naturale să poată migra de la un furnizor la altul în cel mult 24 de ore.

Despre beneficiile contorului inteligent, puteți afla intrând pe site-urile societăților E-Distribuție, parte a Grupului Enel în România:  

https://www.e-distributie.com/ro/contorul-inteligent/beneficiile-contorului-inteligent–e-distribuie.html


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *