REMIT, din octombrie! Servicii gratuite în 2015 pentru piețele de energie administrate de OPCOM

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Esential REMIT, din octombrie! Servicii gratuite în 2015 pentru piețele de energie administrate de OPCOM

images (1)

Pregătirile pentru REMIT au intrat pe ultima sută de metri. Începând de luna viitoare, OPCOM va raporta ofertele și tranzacțiile participanților la piața energiei în cadrul REMIT. Participanții la piață au obligația să furnizeze ACER o evidență a tranzacțiilor, inclusiv a ordinelor de tranzacționare, de pe piețele angro de energie. După organizarea de seminarii zilnice pe teme de REMIT, OPCOM a publicat – pe site-ul propriu – instrucțiunile pentru accesul la sistemul de raportare al RRM Opcom, precum și tarifele pentru anul 2015 pentru prestarea serviciilor conform ”Acordului privind accesarea si raportarea de date”.

În conformitate cu scrisoarea ANRE nr. 67619/21.09.2015, tarifele aplicate în anul 2015 pentru prestarea serviciilor conform Acordului privind accesarea și raportarea de date pentru piețele de energie electrică administrate de OPCOM vor fi egale cu zero, anunță OPCOM. În schimb, pentru prestarea serviciilor pe piața de gaze naturale pe care o administrează, OPCOM percepe tarife cuprinse între 1.800 și 2.800 lei/participant/an,începând cu 2015. Tarifele urmează să fie revizuite în anul 2016.

Informațiile care trebuiesc raportate de către participanții la piața energiei includ datele precise de identificare a produse lor energetice angro cumpărate și vândute, prețul și cantitatea convenite, datele și momentele de executare, părțile la tranzacție și beneficiarii tranzacției, precum și alte informații relevante. Totodată,se vor raporta detaliile privind produsele energetice angro executate pe piețe organizate, incluzând ordinele corelate și necorelate, către agenție, prin piețele organizate vizate sau prin sisteme de corelare sau de raportare a ordinelor. Piața organizată în cadrul căreia a fost executat un produs energetic angro sau a fost plasat un ordin, la cererea unui participant la piață, va oferi un acord privind raportarea de date, potrivit Regulamentului UE nr. 1348/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014.

Cu scopul de a sprijini participanții la piață să-și îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul REMIT și de a intra în procesul de raportare a datelor de tranzacționare, RRM OPCOM a dezvoltat o gamă de servicii dedicate pentru aceștia, și anume: –furnizarea pentru participanții la piață a accesului la datele de tranzacționare, în formatele platformelor de tranzacționare OPCOM, pentru raportarea către ACER a ofertelor/ordinelor și tranzacțiilor; – raportarea datelor (tranzacții și oferte/ordine) către ACER, incluzând: serviciul de raportare către ACER, inclusive evenimentele ciclului de viață al tranzacției după cum urmează: orice modificare a tranzacției va fi raportată ca “modify” în timp ce rezilierea unui contract va fi raportată “cancel”; accesul la datele transmise ACER; accesul la confirmările ACER; – raportarea detaliilor contractelor încheiate înainte de 07.10.2015 incluzând: serviciul de raportare către ACER, inclusive evenimentele ciclului de viață al tranzacției; accesul la datele transmise ACER; accesul la confirmările ACER; acordul de raportare a datelor REMIT. Potrivit OPCOM, încheierea Acordului de raportare a datelor REMIT este o condiție prealabilă pentru utilizarea serviciilor. Acest acord poate fi utilizat pentru a selecta furnizarea în formatul platformelor a datelor de tranzacționare, raportarea la ACER, precum și raportarea detaliilor contractelor care au fost încheiate anterior datei de 07.10.2015.

Foto: sursa OPCOM


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *