Reprezentanții MFP, întâlnire cu distribuitorii de energie să-i convingă să acceseze fonduri europene pentru eficientizarea și reducerea consumului de energie pentru populație

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Reprezentanții MFP, întâlnire cu distribuitorii de energie să-i convingă să acceseze fonduri europene pentru eficientizarea și reducerea consumului de energie pentru populație
  • Trei dintre distribuitorii de energie și-au declarat deschis intenția de a depune proiecte în următoarele luni
  • În actuala perioadă, Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM beneficiază de o alocare financiară de circa 11,6 miliarde de euro. Fondurile totale ce pot fi alocate sunt de 38 milioane euro

Distribuitorii de energie electrică pot accesa fonduri europene pentru proiecte destinate eficientizării și reducerii consumului de energie pentru populație. Ministerul Fondurilor Europene a găzduit o reuniune de lucru cu reprezentanții acestor companii., pentru a-i convinge să depună proiecte.

S-a discutat aplicat despre cele mai importante probleme de care se lovesc distribuitorii de energie în accesarea fondurilor europene. De notat că fondurile totale ce pot fi alocate sunt de 38 milioane euro, susțin reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene, cu precizarea că discuțiile de la minister  s-au purtat având la bază Obiectivul Specific 6.3 din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Întâlnirea s-a dovedit a fi una eficientă pentru că, la finalul acesteia,  participanții au convenit asupra urgentării depunerii de proiecte. Astfel, trei dintre distribuitorii de energie și-au declarat deschis intenția de a depune astfel de proiecte în următoarele luni, precizează reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene. În actuala perioadă de programare, POIM beneficiază de o alocare financiară de circa 11,6 miliarde de euro.

Cezar Caleap, secretar de stat în MFE, a subliniat importanța transparenței pe care o așteaptă din partea partenerilor de discuție și a exprimat deschiderea și interesul MFE de a susține partenerii de discuție în accesarea fondurilor puse la dispoziție.

La întâlnire au participat reprezentanți ai E-Distribuție, Enel, Electrica Furnizare, Transilvania Sud, Distrigaz și Distribuție Oltenia, care au apreciat că ghidul solicitantului a fost modificat  de minister, pentru a se plia mai bine pe realitățile pieței și pe problemele de care aceștia s-au lovit de-a lungul timpului.

Secretarul de stat Cezar Caleap a precizat că la nivelul Comisiei Europene există toată disponibilitatea de a se oferi fonduri pentru o eficientizare a folosirii energiei, dar că este necesar ca acestea să aibă o valoare adăugată sporită și să nu fie alocați banii fără siguranța unui impact real asupra cetățenilor.

Propunerile distribuitorilor

Atât în România, cât și în UE există o tendință de creștere a consumului la nivelul locuințelor, odată cu folosirea tot mai frecventă a device-urilor pe care oamenii le folosesc astăzi, a semnalat reprezentantul companiei Distribuției Oltenia, care a propus realizarea de campanii de educare a publicului general.

O altă idee vehiculată în cadrul întâlnirii a fost aceea conform căreia tarifele dinamice, în funcție de ora folosirii, ar putea să îi convingă pe utilizatori să consume energie în orele în care aceasta ar fi mai ieftină, potrivit reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene..


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *