Restart Energy vrea să renunțe la furnizarea de gaze naturale din 2022. Motivează criza energiei și modificările legislative. Cererea trebuie aprobată de ANRE, însă cei 18.000 de clienți sunt asigurați de companie că vor fi portați automat către FUI

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Petrol si gaze
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Restart Energy vrea să renunțe la furnizarea de gaze naturale din 2022. Motivează criza energiei și modificările legislative. Cererea trebuie aprobată de ANRE, însă cei 18.000 de clienți sunt asigurați de companie că vor fi portați automat către FUI
  • Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE: Este un val de cereri de renunțare la licențe. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe

Restart Energy vrea să renunțe la furnizarea de gaze naturale începând cu 2022. Unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică de pe piața locală, cu un portofoliu de aproximativ 50.000 de clienți, Restart anunță decizia strategică de a renunța la furnizarea de gaze naturale pentru a se concentra pe energie verde, începând cu 2022.

“Piața de gaze naturale din România, dar și de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, lipsă de predictibilitate în zona de aprovizionare și schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât și al clienților finali. Acestor condiții speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecțiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activității de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 și concentrarea pe energie electrică și soluții de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noștri valoare adăugată într-un cadru predictibil și stabil”, spune Armand Domuța, General Manager Restart Energy.

Actuala criză a energiei va produce schimbări importante în perioada imediat următoare, inclusiv insolvențe și dispariția de pe piață a unor producători și furnizori, apreciază managementul Restart Energy.

Iată ce a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, întrebat câți furniozri vor rămâne fără licență până la data de 31 martie 2022: “Nu aș spune că fenomenul de renunțare la licențe este neapărat legat de această lege (Legea ce aprobă OUG 118/2021). Sunt deja cereri la ANRE de renunțare la licențe. Este un val de cereri. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe, să continue activitatea sau să transfere clienții la alți furnizori. Am retras deja o serie de licențe la cerere, altele forțat. Dacă se reziliază contracte de echilibrare și tranport cu Transgaz, furnizorii respectivi nu mai sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile, atunci ANRE le va retrage licențele și va desemna un FUI care să preia clienții”.

Rămâne de văzut dacă ANRE va aproba cererea Restart Energy de retragere din activitatea de furnizare de gaze naturale dat fiind faptul că regulamentul a fost modificat astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe.

În schimb, Restart Energy își asigură cei 18.000 de clienți că vor fi portați automat și în siguranță.Decizia companiei nu va avea niciun impact asupra furnizării de gaze naturale către cei aproximativ 18.000 de clienți ai companiei, aceștia fiind alocați automat și în siguranță către Furnizorii de Ultimă Instanță alocați de ANRE. Clienții vor avea la dispoziție o perioadă de timp suficientă în care să-și aleagă alt furnizor sau să decidă să rămână la furnizorul de ultimă instanță, se precizează în comunicatul Restart Energy.

Indiferent de furnizorul ales, în perioada 1 Noiembrie 2021 – 31 Martie 2022, conform legii recent adoptate privind plafonarea și compensare prețurilor la energie și gaze naturale, prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț a gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. Suplimentar, pentru anumiți consumatori al căror consum de gaze naturale este în limita a 1100 metri cubi, în aceeași perioadă se aplică și o compensație de 33% din prețul gazului marfă, direct pe factură, de către furnizori.

Restart Energy mulțumește clienților și partenerilor din sfera gazelor naturale cu care compania a avut o colaborare excelentă în ultimii 7 ani și îi asigură că vor primi în continuare servicii de cea mai înaltă calitate în domeniul furnizării de energie electrică și soluții de energie verde regenerabilă, astfel încât costul cu energia să fie unul cât mai redus, la fel și amprenta de carbon ce rezultă din activitatea curentă. 

Proiecte solare fotovoltaice în valoare de 20 milioane de euro în 2022

În 2022, Restart Energy țintește finalizarea lucrărilor la proiectul de 45 MW în valoare de 40 milioane de euro, obținerea autorizației de construire pentru încă 500 MW și realizarea de proiecte solare fotovoltaice pentru clienții industriali în valoare de 20 milioane de euro.

Începând cu trimestrul 4 al acestui an, compania a început implementarea strategiei de extindere în zona soluțiilor de producție dedicate companiilor mici și mijlocii, dar și prosumatorilor. În linie cu strategia adoptată la începutul acestui an, Restart Energy explorează noi segmente ale pieței de energie locală și regională care pot oferi în următorii ani o perspectivă de creștere constantă, cu valoare adăugată mare și care creează sinergii în interiorul liniilor de business existente, cum sunt dezvoltarea de capacități fotovoltaice de tip rooftop. Astfel, până la finalul acestui an, Restart Energy își propune să genereze venituri de aproximativ 2 milioane de EUR exclusiv din segmentul dezvoltării de capacități rooftop pentru clienți industriali.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică , cu capital 100% românesc, înființat în 2015 la Timișoara. Restart Energy are peste 40.000 de clienți persoane fizice  și aproximativ 5.000 de clienți corporate. Compania are operațiuni în România și Serbia și, începând cu 2021, intenționează să se dezvolte pe mai multe piețe europene, incluzând Germania și Spania.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.