Retehnologizarea CHE Stejaru, faza pregătirilor! Urmează 6 ani de lucrări

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Retehnologizarea CHE Stejaru, faza pregătirilor! Urmează 6 ani de lucrări

Se pregătește retehnologizarea Centralei Hidroelectrice Stejaru, una din cele mai importante unităţi de producere a energiei şi de asigurare a serviciilor tehnologice de sistem. După patru licitaţii organizate de Hidroelectrica, Asocierea formată din Romelectro şi Litostroj Power Slovenia a fost desemnată, în luna mai a anului curent, câştigătoare pentru retehnologizarea CHE Stejaru.

Contractul, în valoare de circa 75 milioane de euro fără TVA, se va derula pe o perioadă de 6 ani. “Vor fi efectuate ample lucrări de expertizare, reabilitare, modernizare şi înlocuire a echipamentelor şi instalaţiilor componente. Pe întreaga durată a lucrărilor, hidroagregatele vor fi retrase succesiv din funcţiune, gradul de disponibilitate al centralei menţinându-se la minim 75% din puterea instalată. La realizarea acestui proiect îşi vor aduce contribuţia prestigioase companii locale din domeniul energetic (ISPE, SSH Hidroserv, SAEM Energomontaj, UCM Reşiţa), dar şi furnizori globali de echipamente şi servicii pentru industrie, cum ar fi CKD Blansko Engineering”, se precizează într-un comunicat al companiei Romelectro.

Au avut loc primele întâlniri pentru clarificări asupra derulării contractului, respectiv îndeplinirea în cel mai scurt timp a condițiilor de intrare în vigoare a contractului. Hidroelectrica a propus încheierea unui Act Adițional în care să fie clarificate următoarele aspecte: procedura de plată, plata și garantarea avansului, instrumentele bancare de garantare a plății. Totodată, a fost depusă la ANRE documentația necesară în vederea obținerii Autorizației de înființare, se precizează în raportul de activitate al administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Primul mare obiectiv hidroenergetic din România, cu o putere instalată de 210 MW, CHE Stejaru face parte din amenajarea hidroenergetică a râului Bistriţa şi a fost pusă în funcţiune în anul 1961. Până în prezent, peste 20 TWh au fost generaţi de aceasta centrala, echivalentul a aproape 100.000 ore de funcţionare la capacitate maximă.

Romelectro este specializată în furnizarea de servicii pentru industria energetică. Grupul include Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE, compania de construcţii utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii Electromontaj Carpaţi Sibiu şi producătorul de structuri metalice Celpi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *