- Un Memorandum este pe masa Guvernului, pentru analiză și aprobare, în ședința de astăzi, 29.11.2023;
- „ANRE depinde integral de acest pachet de programe pentru a-și putea îndeplini prerogativele sale legale, licențele respective fiind indispensabile desfașurării activităților specifice salariaților instituției (Memorandum)”;
- După data de 30.11.2023, ANRE nu va mai putea utiliza licențele actuale M365!
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE riscă un blocaj major în activitatea curentă, cu consecințe directe asupra bunei funcționări a sectorului energetic la nivel național. dacă nu va achiziționa de urgență licențe software Microsoft M365 și Plexos.
Asigurarea continuității achiziționării licențelor M365 reprezintă o necesitate absolută pentru funcționarea de bază a ANRE. Fără reînnoirea licențelor, întreaga infrastructură IT se va confrunta cu disfuncționalități majore care vor avea impact direct asupra activității întregii instituții, se semnalează într-un document al ANRE transmis Guvernului.
Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE s-a adresat Guvernului, printr-un Memorandum, cu rugămintea de a aproba deblocarea procedurilor de achiziție publică pentru licențele software şi aprobarea încheierii de angajamente legale pentru achiziţia acestora, indispensabile funcționării activității curente a Autorității.
Memorandumul, semnat de președintele George-Sergiu Niculescu și avizat de viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Finanțelor Marcel-Ioan Boloș, este pe masa Guvernului, pentru analiză și aprobare, în ședința de astăzi, 29.11.2023. În document se atrage atenția că demersul inițiat de ANRE este urgent întrucât, după data de 30.11.2023, ANRE nu va mai putea utiliza licențele actuale M365, valabilitatea acestora fiind expirată încă din data de 18.10.2023. În prezent, ANRE se află în perioada de grație acordată de producător.
În documentul citat, reprezentanții ANRE prezintă: “Pentru îndeplinirea atribuțiilor conferite prin legislație, autoritatea utilizează o gamă de instrumente software absolut indispensabile în desfășurarea activității curente, majoritatea acestora fiind utilizate pe bază de licență anuală. În privința achiziției licențelor Microsoft 365, menționăm că ANRE depinde integral de acest pachet de programe pentru a-și putea îndeplini prerogativele sale legale, licențele respective fiind indispensabile desfașurării activităților specifice salariaților ANRE.
Menționăm că, la momentul intrării în vigoare a OUG nr. 90/2023, achiziția licențelor Microsoft 365 a fost blocată în faza de evaluare tehnică, iar achiziția licenței software PLEXOS a fost blocată în faza de finalizare a procedurii”.
Totodată, în memorandum se subliniază că, în cazul în care nu se va finaliza contractul acestei achiziții până la finalul lunii noiembrie (30.11.2023), ANRE se va confrunta cu următoarele consecințe (cităm din document):
• Întreruperea Serviciului de E-mail (Exchange Online): fără licențele valide M365, accesul la Exchange Online va fi suspendat, ceea ce înseamnă că nu se vor mai putea trimite sau primi email-uri fiind total afectată comunicarea electronică a autorității (cu instituții naționale și internaționale, operatorii economici din domeniu, consumatori, cetățeni). În plus, toate sistemele cu care e-mailul este integrat vor fi afectate, inclusiv punctele strategice ale autorității:
– Registratura ANRE (adresa oficială de corespondență anre@anre.ro nu va funcționa);
– Petițiile (nu se vor mai putea trimite răspunsuri la petenți);
– ServiceDesk (nu se va mai putea răspunde la tichete primite din exteriorul ANRE, acestea funcționând exclusiv prin email, neavând acces la interfața web);
– Aplicația de GO (Garanții de Origine), ș.a.
• Pierderea accesului la Microsoft Teams (ședințe, grupurile de lucru, etc)
•Documentele stocate în OneDrive și SharePoint Online vor deveni inaccesibile (inclusive istoric de colaborare, etc).
• Lipsa Suitei Office: Instrumente precum Excel, Word, PowerPoint sunt prinse în această achiziție. Menționăm că ANRE nu a mai achiziționat licențe de Office de tip Desktop din 2018.
• Alte probleme tehnice (lipsă liste de distribuție, protecție mail-uri, etc) .
Pentru ANRE, alte alternative pentru comunicarea electronică, cum ar fi implementarea unui server Linux pentru e-mail, nu sunt viabile. Aceasta ar însemna o tranziție tehnică și operațională majoră, și, în plus, ar putea să nu suporte volumul mare de e-mail-uri pe care ANRE îl generează. Mai mult, ar necesita timp semnificativ pentru implementare și ar aduce incertitudini legate de compatibilitate și securitate, susțin reprezentanții Autorității.
Referitor la achiziția licenței software PLEXOS – Integrated Energy Model., ANRE consideră necesară continuarea utilizării acestui soft dedicat în următoarele 2 luni, care să permită continuarea analizelor și dezvoltarea modelelor de analiză, simulare și prognoză privind funcționarea eficientă și complexă a SEN, inclusiv modelarea și simularea de scenarii privind funcționarea SEN, cu luarea în considerare a prevederilor proiectului de HG pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea SEN în perioada 1 noiembrie 2023 -31 martie 2024 in vederea verificarii functionarii Sistemului Energetic National in conditii de stres (conditii de iarna cu temperaturi negative, viscol si aport de energie electrica din surse regenerabile limitat).
Printre altele, ANRE susține că a dezvoltat și analizat un SEN virtual cu luarea în considerare a datelor și informațiilor reale privind rețeaua de transport a energiei electrice și a informațiilor privind disponibilitățile de capacități în cadrul SEN, pentru o optimă integrare în modelul PLEXOS a unor scenarii de analiză precum și analizarea posibilității SEN de a integra viitoare capacități RES cu luare în considerare a topologiei rețelei de transport și limitele tehnice ale acesteia.
În finalul Memorandumului, se menționează că achizițiile se realizează din fondurile proprii ale instituției, respectivele cheltuieli neavând impact asupra bugetului de stat. În acest context, se precizează că sumele bugetate pentru respectivele achiziții pentru anul 2023 sunt în cuantum de 586.194 lei pentru licențele M365 și 197.664 lei pentru licența software PLEXOS, acestea reprezentând valori maximale.