Romania a câștigat procesul. Chevron trebuie să plătească 73.450.000 USD

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Romania a câștigat procesul. Chevron trebuie să plătească 73.450.000 USD

Compania petrolieră Chevron trebuie să plătească Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) 73.450.000 de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Decizia aparține Curții Internationale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris (ICC Paris).”Potrivit deciziei, compania Chevron este obligata sa plateasca ANRM suma de 73.450.000 USD, la care se adauga dobanda legala stabilita la nivelul ratei de referinta a BNR + 8%, calculata incepand cu data de 23.10.2014 pana la data platii integrale, precum si cheltuielile arbitrale suportate de ANRM”, se precizează în comunicatul transmis de Guvern. ANRM a fost reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners.

ANRM și Chevron Romania Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare – dezvoltare – explorare în perimetrele EX-17 Costinesti, EX-18 Vama Veche si EX-19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron. În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune. ANRM a refuzat să emită, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a articolului 40 din Legea petrolului.

Chevron nu a pus la dispozitia autoritatii competente „suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”, se precizează în comunicat. Chevron s-a adresat Curții de Arbitraj ân iunie 2015, solicitând să se constate că și-a îndeplinit obligațiile prevazute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris  răspunsul față de cererea de arbitrare și o cerere reconvenționala prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *