România face primul pas într-un parteneriat cu americanii pentru viitorul energiei nucleare. Ambasadorul Zuckerman a anunțat un Acord de 8 milioane dolari cu SUA pentru “recondiționarea” unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi de la Cernavodă

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara România face primul pas într-un parteneriat cu americanii pentru viitorul energiei nucleare. Ambasadorul Zuckerman a anunțat un Acord de 8 milioane dolari cu SUA pentru “recondiționarea” unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi de la Cernavodă

Va reuși România să construiască cele două noi reactoare nucleare la Cernavodă cu parteneri americani? Este întrebarea care se pune după mesajul transmis de ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, la Forumul Institutului Aspen de la București. Acesta a anunțat, înaintea autorităților române, că ministrul Virgil Popescu (aflat într-o vizită oficială în SUA – n.r.) se întânește astăzi cu Secretarul Departamentului de Energie, Dan Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru “recondiționarea” unuia dintre cele două reactoare nucleare și construirea a două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică, a precizat ambasadorul SUA la Bucureşti.

Din mesajul său reiese că finanțarea ar viza extinderea duratei de viață a Unității 1 de la Centrala de la Cernavodă și construirea celor două noi reactoare nucleare. Probabil, vom primi lămuriri de la MEEMA pe această temă după semnarea Acordului.

De asemenea, Ministrul Popescu se va întâlni cu Kimberley Reed, Președinte  EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România.

Iată mesajul ambasadorului Adrian Zuckerman:

“Mâine, Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare și renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică. În partea a doua a zilei, Ministrul Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o auStatele Unite în vechiul lor partener și aliat”.

Potrivit unui anunț al MEEMA, ministrul Virgil Popescu se află în aceste zile într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, prilej cu care va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și cu alți înalți oficiali americani. “Îmi doresc ca în urma acestei vizite să dezvoltăm parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică și să punem bazele unei cooperări în acest domeniu. Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Virgil Popescu.

În luna mai, au încetat negocierile cu chinezii de la China General Nuclear (CGN). România a fost captivă prea mult timp într-un aşa-zis acord cu o companie chineză, iar reactoarele nucleare 3 şi 4 trebuie să fie realizate cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO, a declarat ministrul Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *