România va adera la Agenţia pentru energie nucleară a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) luna viitoare. Țara noastră a fost invitată oficial să devină membru cu drepturi depline al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) şi al băncii de date a Agenţiei, a anunțat Guvernul.
Aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezenţa secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în iunie 2017. Aderarea României la această agenţie este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experţilor români la schimbul de expertiză şi bune practici din comitetele NEA, pe tema utilizării sustenabile şi responsabile a energiei nucleare, se precizează în comunicatul Guvernului.
”Salut decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenţia pentru Energie Nucleară, fapt ce va aduce beneficii pentru ambele părţi. Acest lucru confirmă progresele constante făcute de ţara noastră pentru a asimila instrumentele OCDE. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca România să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică”, afirmă premierul Sorin Grindeanu.
România şi-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, la care au participat ministerele abilitate din ţara noastră, reprezentaţi ai industriei nucleare şi ai institutelor de cercetare din domeniu şi Comitetul interministerial pentru relaţia României cu OCDE.”Din acest dialog, a rezultat că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieşit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deşeurilor radioactive, al siguranţei nucleare”, se precizează în comunicat.
Guvernul precizează că, odată cu finalizarea procesului de aderare, România şi Argentina se vor alătura celor 31 de state membre ale Agenţiei.
”Suntem foarte bucuroşi că România şi Argentina aderă la Agenţia pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE şi ambele ţări şi demonstrează încă o dată angajamentul acestora faţă de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, afirmă Angel Gurria, în comunicat. Prin decizia anunţată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare şi pentru cooperarea internaţională. România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).