- Președintele Iohannis – prezent la ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul CERN
România a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN). Datorită noii calităţi a României de stat membru, companiile, institutele de cercetare şi antreprenorii români vor avea la dispoziţie amplul portofoliu de competenţe tehnologice şi ştiinţifice al CERN, rezultat a peste 50 de ani de activitate. Cercetătorii români vor avea astfel posibilitatea de a beneficia, în condiţii de gratuitate, de tehnologiile aflate sub proprietatea intelectuală a CERN. Companiile românești vor avea dreptul să participe la licitațiile organizate de CERN privind furnizarea de echipamente și servicii industrial, se menționează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 5 septembrie a.c., la Geneva, la ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul CERN, marcând astfel, în mod solemn, aderarea țării noastre la această organizație. Cu acest prilej, a susţinut, alături de Directorul General al CERN, Fabiola Gianotti, şi de Președintele Consiliului CERN, Sijbrand De Jong, o alocuţiune în faţa celor prezenţi la eveniment, a avut o întâlnire cu cercetători români care lucrează la CERN sau colaborează la proiectele organizaţiei şi a vizitat principalele facilități ale acesteia (tunelul Large Hadron Collider – acceleratorul de particule de mari dimensiuni – şi proiectul ATLAS – A Toroidal LHC ApparatuS).
Cu prilejul alocuțiunii susținute la CERN, Președintele Klaus Iohannis a evidenţiat însemnătatea deosebită a aderării României pentru mediul științific și de cercetare din România, care reprezintă o recunoaștere a excelenței românești în domeniu și a contribuției ţării noastre la realizarea unor proiecte și experimente cu o valoare științifică deosebită. În acest context, Iohannis a evocat meritele cercetătorilor, inginerilor şi tehnicienilor români care au participat, în ultimii 20 de ani, la activitățile CERN și care, prin activitatea lor valoroasă, au consolidat imaginea țării noastre peste hotare. În prezent, peste 170 de fizicieni şi ingineri români de la 5 universităţi şi 3 institute de cercetare din România lucrează în cadrul a 9 proiecte ale CERN.
Președintele Iohannis a subliniat, de asemenea, că prin aderarea la CERN se deschid şi noi oportunități în domeniul educației de specialitate, prin acces la programe de pregătire profesionale, programe doctorale și de master. Cu ocazia vizitei, Preşedintele Klaus Iohannis a dorit să transmită şi un mesaj de încurajare tinerei generații pentru a accede la structuri de elită în domenii ale cercetării de vârf. De aceea, din delegaţia oficială au făcut parte și doi olimpici la fizică, Mădălina Ravar și Cristian Duțescu, studenți la Facultatea de Fizică a Universităţii din București.